Interview

Confexion

“Klanten zijn hier altijd welkom. Wij hebben geen geheimen. Dat wekt vertrouwen.” – Arko Mossel, bedrijfsleider Confexion.

“Wat wij hier doen is zo bijzonder. Het sociaal ondernemerschap is echt iets unieks. De formule moet je liggen.” Arko Mossel is bedrijfsleider bij Confexion, een productiebedrijf waarin mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt, samen met reguliere medewerkers. Confexion maakt tilbanden voor de zorg, standaard en maatwerk. “Iedereen doet hier werk naar waarde. Dat betekent simpelweg dat alle handelingen die verricht worden, hier maar ook bij de dagbestedingscentra waarmee we samenwerken, stuk voor stuk bijdragen aan een kwalitatief goed eindproduct.”

Confexion werd in 2012 opgericht door Cora van Hal. Haar missie: producten maken die ertoe doen. Ertoe doen betekent dan: door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar het betekent tegelijkertijd ook dat het product zelf een verschil maakt voor degene die ermee moet werken. Het eerste product was een geïmpregneerd washandje waarmee zorgmedewerkers geen waskom meer hoefden te gebruiken bij hun werk. Arko: “Cora werkte al samen met Van Boeijen. Het was meer productiewerk toen. Nu doet iedereen wat hij of zij kan: de ene knipt, de ander naait, de ander legt patronen op de stof, etc. En maken we dus de beste tilbanden van heel Nederland. Dankzij onze banden kunnen mensen hun bed weer uit, deelnemen aan de koffietafel, makkelijker gewassen worden, zich makkelijker bewegen en zwemmen bijvoorbeeld.”

In totaal werken er tweeëntwintig medewerkers in het atelier in totaal. Arko: “In wisselende samenstellingen en met flexibele uren natuurlijk. Daaromheen zijn we met 50/60 man wel. We hebben een netwerk aan dagbestedingen, zo is er altijd back-up achter de hand. Bij oplevering houden we altijd wel enige flexibiliteit achter de hand, maar het lukt eigenlijk altijd. We hebben voorraad genoeg.”

“De werkleidster is hier in feite de belangrijkste schakel. Zij kent de doelgroep, maar kan ook reguliere mensen begeleiden. Door haar kunnen we maatschappelijk ondernemen. Zij snapt hoe deze groepen mensen (samen)werken. We blijven tenslotte een commercieel bedrijf wat werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Niet om goedkope ‘handjes’ te hebben, maar omdat we zien dat alle partijen hiervan profiteren. De medewerkers zeker: ze doen werk naar waarde. Zinvol werk.”

In Nederland is Confexion de grootste producent en leverancier van tilbanden voor de zorg. Arko: “Wij hebben meerdere modellen voor meerdere oplossingen. De beste banden vinden wij. Wij kunnen nog veel meer op maat maken dan onze concurrent kan. Bij maatwerk gaan we altijd zelf kijken bij de cliënt waarvoor de band bedoeld is. Kijken naar wat de wens is en hoe onze band daarbij kan helpen.”

Bamboe

De gebruikte stoffen zijn ook onderscheidend: op de bamboe-stof heeft Confexion het alleenrecht. Arko: “We zijn ooit begonnen met standaardbanden, maar hebben deze steeds verder doorontwikkeld. Bamboe ventileert heel goed, maar we werken bijvoorbeeld ook nog met een meer koelende stof voor veel transpirerende cliënten. Dit is allemaal eigen productontwikkeling. Ideeën komen uit de markt of vanuit onze eigen ontwikkelaars. Voordat zo’n nieuwe tilband er dan is, gaan er natuurlijk wel wat processen overheen. Al onze banden ondergaan bijvoorbeeld een trektest en gewicht test. Pas als alles goed is, mag het de markt op. De eisen aan medische hulpmiddelen zijn – terecht – zeer streng.”

Duurzaam

Maatschappelijk ondernemen zit in het DNA van Confexion. Zo ook duurzaamheid: grondstoffen komen zoveel mogelijk uit Nederland, of direct erom heen. De ophangclips krijgen een tweede leven als clip op een disposable tilband, die in ambulances vaak gebruikt wordt. Banden gaan naar een verpulveraar en worden voor ondervloeren gebruikt. Arko: “Bestellingen nemen we zelf vaak mee als we toch ergens heen moeten. De medewerkers van Van Boeijen brengen zelf de bandjes die ze knippen, dat vinden ze heel leuk!”

Bijzondere bijdrage

Bij aanvang van deze ‘Corona-tijd’ reden de ambulances van Brabant naar Groningen met de disposable banden van Confexion. ”Wij hebben er dus aan mee geholpen in het Zuiden ruimte te creëren door patiënten naar het Noorden te vervoeren. Zeker iets waar we trots op zijn. Net als op onze nominatie voor deze verkiezing. We zijn genomineerd door een samenwerkingspartner. Hoe mooi is het als je zo gewaardeerd wordt! Een prachtige beloning voor iedereen die hier werkt!”