Drentea: dé groene kantoormeubelfabrikant uit Emmen

Een kantoormeubelfabrikant met groene vingers. Deze omschrijving is zeker van toepassing op Drentea. Het Emmense bedrijf bezit een hectare eigen landbouwgrond waarop vlas, hennep en grassen worden verbouwd. Die kunnen mogelijk dienen als grondstoffen voor de kantoormeubelen die Drentea in de eigen super hightech fabriek produceert. ‘Uiteraard met de meest energiezuinige machines!’ benadrukt directeur Bert Top. Zodoende zijn de vele afnemers van Drentea ervan verzekerd dat ze naast comfortabele en functionele ook nog eens de meest duurzame meubels op hun werkvloer hebben.

Niet alleen vanwege haar duurzame inzet is Drentea een bijzonder bedrijf, sowieso is het opmerkelijk dat een meubelfabrikant nog in Nederland is gevestigd. Want iedereen die wel eens een bankstel koopt, weet dat die vaak in lage lonen landen wordt geproduceerd. ‘Middels automatisering hebben we dat probleem weten te tackelen’, aldus Top. Zo staan er in de fabriek tal van machines die stalen platen snijden, lassen, epoxeren en bewerken tot kantoormeubelen. Helemaal zonder mensenhanden kan het uiteraard niet. Daarom telt de fabriek zo’n tachtig medewerkers en is daarmee van belang voor de werkgelegenheid in de regio.

Gepatenteerd
De kantoormeubelen van Drentea vinden via een vijftigtal dealers hun weg naar de klant. Top: ‘We weten ons goed te onderscheiden in de markt: we maken klant-specifieke meubels. Dat verklaart ook waarom wij minder last hebben gehad van de crisis.’ Meer dan de helft van de meubels is inmiddels verstelbaar, zodat kantoormensen zittend of staand kunnen werken. Een opmerkelijk product is het flexbureau dat men al vanuit huis kan reserveren met wifi. ‘Of onze gepatenteerde ‘Piqniq’ die schuine poten heeft en een slimme hoogtestelling’, voegt Top trots toe.

Voedselbank
Over de toekomst is Top duidelijk: ‘De afgelopen tien jaar hebben we onze omzet zien verdubbelen. Willen we dat vasthouden, dan moeten we ons blijven focussen op de markt, vooral op de korte en middellange termijn. Dat vereist dat we snel kunnen schakelen. Verder willen we nog duurzamer worden: in 2020 geen afval meer en hergebruik van alle restmaterialen. We blijven verbonden met de regio. Dat uit zich in allerlei samenwerkingen met het onderwijs, we bieden bijvoorbeeld werkervaringplekken aan probleemjongeren, maar ook met de plaatselijke voedselbank. Op onze grond verbouwen we ook groenten die hun weg vinden naar mensen die het financieel moeilijk hebben.’

Website Drentea

Sponsoren