Interview

Invent Advies

“Toen ik 20 jaar geleden begon zei iedereen: Denk je dat je daar de kost mee kunt verdienen? De meesten moesten nog opzoeken wat ‘duurzaamheid’ betekent.” – Joop Eising, eigenaar van Invent Advies B.V.

“Uiteindelijk wil iedereen toch wonen en werken in een gebouw wat ‘fijn’ voelt? Met een gezond binnenklimaat in een energie-neutrale leefomgeving? De weg daar naartoe varieert al twintig jaar: die is natuurlijk onderhevig aan ontwikkelingen die elkaar snel opvolgen,” stelt Joop Eising van Invent. “Wij helpen – voornamelijk – ondernemers, maar ook particulieren, op weg met inspecties en praktische adviezen met wat we tegenwoordig de energietransitie noemen.”

Een goed advies staat of valt met data. Bij nieuwbouw is dat heel helder. Bij een bestaand gebouw is dat heel lastig. Joop Eising: “Soms hebben we geen idee wat er in een muur zit, hoe de structuur van het gebouw is. Hoe ‘grover’ de data, hoe minder goed je berekeningen kunt maken. Tekeningen zijn soms onvindbaar. Daar ligt voor ons echt een uitdaging.

Wij werken met GIM, Gebouw Informatie Management. GIM staat voor het gestructureerd vastleggen van alle gebouwinformatie en het toegankelijk maken ervan via online software. Joop Eising: “Wij helpen met het inrichten van GIM bij bedrijven, zodat iedereen binnen de organisatie altijd de beschikking heeft over de juiste gebouwinformatie en -documenten.”

Met deze eenvoudige methode maak je een tekening van een gebouw in 3D. Als je met de muis over de tekening gaat, zie je in pop-ups alle informatie die beschikbaar is (gedigitaliseerd) van het gebouw. Joop Eising: “De vensterbank is dan op de tekening een streepje. Ga je met je muis er op staan, dan zie je bijvoorbeeld van welk materiaal de vensterbank gemaakt is. Datzelfde geldt voor het kozijn. Inclusief door wie het geschilderd is. Daardoor heb je enorm snel de belangrijkste gebouwinformatie in beeld en kun je adviezen maken, of planningen voor bijvoorbeeld de glaswas. Daarmee is GIM zeer interessant voor vastgoedbeheerders en facilitair managers van bedrijven.

Energie labels

Joop Eising: “Binnenkort verandert het energielabel-systeem in Nederland. Er moet dan aan zwaardere voorwaarden worden voldaan. Energie labels hadden wij al voordat ze bestonden. Voor zeker 90% van alle woningcorporaties in Noord Nederland hebben wij gelabeld. Dat zijn meer dan 180.000 huurwoningen.” Het energielabel zegt iets over de energieprestatie van een gebouw. Wij zijn er vooral in gespecialiseerd om gebouwen zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal of  energie leverend te maken.

“Onze medewerkers leren hier het vak. Daar zijn we vrij streng in wel.” Invent heeft geen gebrek aan personeel, medewerkers werken er graag. Joop Eising: “Wij hebben een platte organisatie zonder managementfuncties. Wel een aantal mensen met een hoge beslissingsbevoegdheid. Door de jaren heen heb ik dat altijd al gehad. Ik ben aanjager, degene met de plannen. En verder ondersteunend aan mijn mensen. Veel opdrachtgevers kennen mij niet meer persoonlijk. En daar ben ik trots op!”

Nominatie

Joop Eising: “Wij doen best veel op social media. Soms heb ik daar wel wat moeite mee, ik ben niet zo van op-de-borst-klopperij. We moeten oppassen dat het blijft passen bij onze organisatiecultuur. Als je wat roept, moet het ook hout snijden. Dat neemt niet weg dat we enorm blij zijn met onze nominatie. Omdat deze voor veel positieve publiciteit zorgt alleen al! Het is belangrijk zoveel mogelijk aandacht te vragen en te hebben voor een energie efficiënt, comfortabel en gezond binnenklimaat. En daar op een vooral praktijk gerichte manier naar te kijken en in te adviseren. Daar zetten we ons al twintig jaar voor in en blijven we doen!”