Interview

Landes High End Machining

“Misschien komen we in de omgeving van Eindhoven of Twente meer tot ons recht, maar daar kapen ze o.a. elkaars personeel. Onze klanten vinden het ook wel interessant dat er een klein clubje in Emmen rondhangt wat zulk specialistisch werk doet!” – Sander van der Laan, mede-eigenaar Landes High End Machining.

Over 10 jaar wil Landes 40 to 50 procent groei gerealiseerd hebben, binnen een aantal focusmarkten, waaronder Aerospace. Geen kleine ambitie. En toch geloof je de haalbaarheid direct, wanneer je spreekt met de huidige eigenaren. Landes is een metaalbewerkingsbedrijf dat zich specialiseert in high-end verspaning. Algemeen directeur Herman Koning: “Wij streven ernaar voor onze opdrachtgevers ‘elke vorm in elk materiaal’ te realiseren.” Door sterk geautomatiseerde processen, robotisering en 24/7 productie, spelen ze op hoog niveau mee. Klanten als ASML, Airbus en Fresenius, stellen logischerwijs zeer hoge eisen aan de kwaliteit.

Samen met Sander van der Laan, nam Herman Koning nu tien jaar geleden het bedrijf over. Herman Koning: “Er was toen te weinig marktfocus naar mijn idee. Dat hebben wij aangepakt, naast de zeer verregaande automatisering van onze productieprocessen. Wij gaan voor seriematige productie die competitief is. Inmiddels draaien we per machine 6000 uur per jaar productie, volgens strak ingeregelde processen, met ‘slechts’ 50 man personeel. Technische mensen die we zelf opleiden en leerlingen van de Bedrijfsvakschool Techniek (BVT) in Emmen (samen met Drenthe College) waarin wij participeren. Dit is een duaal traject: als ze bevallen, mogen ze blijven. Voor ons is ‘goed’: vakkundig en met de juiste attitude: we maken kwaliteit door op allerlei zaken te letten, op meer dan alleen de techniek.”

Zaakjes op orde

Herman Koning is algemeen directeur, richt zich daarbij op de commercieel technische verkoop en het aansturen van processen en financiën. Hij heeft een achtergrond in de werktuigbouwkunde, heeft altijd in industrieën gewerkt waar veeleisende klanten zijn. Beseft zich terdege hoe belangrijk het is om ‘de zaakjes’ goed op orde te hebben. “Landes was altijd al sterk in geautomatiseerde processen (robotiseren, 24/7 productie). Dat hebben we nog verder uitgebouwd: veel controle, strenge eisen, herleidbare productie, het vastleggen van stappen in het productieproces.”

Mens of robot?

Robotisering is voor Landes key. Sander van der Laan: “Ongeveer 30 jaar geleden begon Landes hiermee. Het ging economisch wat minder, waardoor er een ploeg uit gehaald moest worden. Maar al snel trok de economie weer aan. Toen is de keuze gemaakt de mensen te vervangen door robots. Best eng: hoe ziet dat er in de toekomst uit?” Het betekent in ieder geval niet dat menselijke medewerkers overbodig zijn. “Om robots aan de praat te houden, moet je het werk goed voorbereiden: stappen uitdenken. De kwaliteit wordt bepaald in het voortraject: hoe maak je de programma’s; stel je maten in, zorgt je ervoor dat de wisseling van gereedschappen voor de machine op tijd plaats vindt. Alles om 24/7 te kunnen blijven produceren.”

Expertise voor aansprekende markten

Mede-eigenaar Sander van der Laan, is al 20 jaar actief in het bedrijf. Eigenlijk al langer: als klein jongetje ook al, want zijn vader is het bedrijf gestart. Ondanks dat hij eigenlijk iets totaal anders wilden doen – biologie -, ging hij nooit meer weg na een vakantiebaantje bij zijn vader in de zaak. Sander van der Laan: “Ik ben begonnen als machine operator, ging later nog meer intern, daarna uiteindelijk de buitendienst in, heb daarin onze luchtvaarttak een boost gegeven. Toen vader met pensioen wilde, heb ik het bedrijf samen met Herman overgenomen. Nu ben ik verantwoordelijk voor de lastige/ingewikkelde producten intern en voor technische vooruitgang, waaronder machinekeuzes. Verder zet ik mijn expertise in voor aansprekende markten.”

“Wij zijn bijzonder omdat wij voor o.a. chipmachines van ASML, voor de JSF en voor Airbus onderdelen mogen leveren. Daarnaast doen we dat ook nog eens door concurrerend te zijn, tegen bedrijven op in landen waar de loonkosten lager liggen. Daarom zetten wij zo zwaar in op robotisering. Het is technisch hoogstaand werk. In Nederland zijn er slechts ca. 15 bedrijven die dat ook kunnen.”

Waarom Drenthe?

Sander van der Laan: “Misschien komen we in de omgeving van Eindhoven of Twente meer tot ons recht, maar daar kapen ze o.a. elkaars personeel. Onze klanten vinden het ook wel interessant dat er een klein clubje in Emmen rondhangt wat zulk specialistisch werk doet!

In Drenthe straalt je bovendien de rust tegemoet, het is er prima wonen, met alle voorzieningen, geen files, vriendelijke mensen, goede ondersteuning vanuit de gemeente Emmen en de Provincie. Het ondernemersklimaat is hier heel goed.”