Interview

Olijslager Groep

“We draaien zo goed als de som van alle kwaliteiten van iedereen als individu en van de teams.” – Robert van Büseck, eigenaar Olijslager Groep.

Robert van Büseck, sinds 2012 eigenaar van de Olijslager Groep waartoe Olijslager Verf behoort, werd dit voorjaar door het stichtingsbestuur uitgenodigd om ‘Vriend van de Drentse Verkiezing van Onderneming van het Jaar’ te worden. “Ik vind die verkiezing een fantastisch initiatief, dus wilde graag ondersteunen in de vorm van onze ‘vriendschap’. Dat ik een week later gebeld werd over onze nominatie verraste mij volledig! Positief verrast vanzelfsprekend.”

Het verhaal van Olijslager begint in 1954 in Emmen. Oprichters Geert en Willy Olijslager verkopen verf vanuit hun boerderij. Het blijkt een succes: binnen no-time is bij wijze van spreken heel Emmen voorzien. De wens tot verder groeien roept en er volgen in de jaren ‘80 diverse overnames en nieuwe vestigingen in o.a. Winschoten, Groningen en Meppel. De jaren ’90 brengen Olijslager naar Friesland en zorgen voor verdere expansie in Noord Nederland .

Met 150 medewerkers en 22 verkooppunten is Olijslager  letterlijk altijd dichtbij haar afnemers. Robert van Büseck: “De schilder in Dokkum wil lokaal werken met team Dokkum. Dat team in Dokkum kan terugvallen op de soliditeit van een van een groot en goed georganiseerd bedrijf.”

Na meer dan 65 jaar is het oorspronkelijke familiebedrijf uitgegroeid tot de Olijslager Groep, de grootste verfgroothandel in Noord-Nederland. Met Olijslager Verf, Olijslager Techniek, Schriever, Stucshop, VAG Glas en Probin bedient de Olijslager Groep een brede groep vakgerichte professionals en retail in DHZ. Een grote club dus met een jaaromzet van ruim € 40 mln, waarbij het familiegevoel echter nooit verloren is gegaan.

De gedachte achter de uitbreiding van de productenrange is: verbreden om omvang te houden en relaties nog beter van oplossingen te voorzien om vastgoed duurzaam te beschermen. Olijslager Verf bedient een groot deel van de verfmarkt, heeft in Noord Nederland al een hoog marktaandeel, waardoor de mogelijkheden tot groei daar beperkt zijn. Verbreden bleek de uitkomst. Robert van Büseck: “Wel met een unieke aanpak: specialisatie aan de voorkant, waardoor de klant altijd met een van onze experts in het vakgebied te maken heeft. En synergie aan de achterkant door systemen aan elkaar te knopen.”

“Ons uitgangspunt bij alles wat we doen is: welke behoefte heeft de klant. Om daar nog verder op te focussen hebben wij een joint venture opgericht, OOG Vastgoedadvies B.V., een onderhoudsadviesbureau. Vanuit daar kunnen we nog beter die behoefte in kaart brengen en inmiddels niet alleen de producten leveren, maar vooral ook het vaak betaalde advies wat daar onder ligt.”

Olijslager is daarmee een groep die constant in beweging is. Veel ideeën voor die beweging komen van Robert, maar vooral ook van  ‘de werkvloer’. Robert van Büseck: “Verandering vanaf de werkvloer is niet geformaliseerd. We proberen vooral het goede voorbeeld te geven, vragen te stellen in vestigingen. En bovenal: doe serieus iets met ideeën die komen, ga ze goed onderzoeken en koppel terug wat je bedacht hebt.” De boodschap is helder, Olijslager neemt haar medewerkers serieus. Robert van Büseck: “Ik werk niet met targets, lijstjes of abc klanten. Mijn opdracht is: zorg ervoor dat je waarde toevoegt aan de oplossingen die de klant zoekt. Wij hebben relevantie omdat we met al die mensen samen een probleem kunnen oplossen. Wij bieden een werkplek waar mensen met trots werken, zich veilig voelen en het naar hun zin hebben. Dat gaat vaak niet over geld, maar over de balans woon/werk, werkplezier en geluk, het samen doen en van elkaar leren. Dit geeft mij persoonlijk  voldoening, maar het bindt mensen ook aan het bedrijf.”

Robert van Büseck: “Als we winnen, lijkt het mij prachtig om als inspirator ook andere bedrijven in Drenthe te helpen meer waarde toe te voegen aan wat ze doen. Bijvoorbeeld over hoe om te gaan met veranderende markten of hoe werkgeluk leidt tot meer tevreden medewerkers en meer rendement.”