Meewerken aan betere, slimmere en goedkopere medicijnen!

PROXCYS is een zelfstandig bedrijf uit Nieuw-Amsterdam dat geavanceerde filterapparatuur ontwerpt, ontwikkelt en produceert voor het maken van biologische medicijnen. De innovatieve apparaten worden door grote biofarmaceutische bedrijven en bloedbanken gebruikt voor het produceren van o.a. insuline, antikankermedicijnen, vaccins en antistoffen. Maatwerk, topkwaliteit, instructie en nazorg zijn belangrijke verkoopargumenten. PROXCYS verwacht de komende jaren opnieuw een groeispurt door te maken, inclusief nieuw pand en extra medewerkers.

“Vanuit Nieuw-Amsterdam leveren wij onze filterinstallaties direct aan grote biofarma bedrijven en bloedbanken over de hele wereld”, vertelt CFO Els Franssen. “Mijn man – Marcel Raedts – is CEO. Als bioloog en techneut bedenkt en ontwerpt hij de filterkolommen en ik ben verantwoordelijk voor de financiën en het officemanagement. Alle nieuwe vindingen worden hier uitgewerkt, ontworpen en getest in ons laboratorium en vervolgens in productie genomen. De productie vindt grotendeels plaats bij partners en leveranciers die de halffabricaten aan ons leveren. Onze partners zitten voor 95% in de regio. Uiteraard staan de productie en kwaliteitszorg onder onze regie en gaat er niets de deur uit zonder dat wij het hebben gecontroleerd.”

Goedkopere medicijnen
“Dankzij onze filterapparatuur kunnen opdrachtgevers betere, slimmere en goedkopere medicijnen maken, bijvoorbeeld tegen kanker. Meestal wordt kanker vooral chemisch aangepakt. De laatste jaren probeert men meer doelgerichte biologische medicijnen in te zetten. Men isoleert hiervoor het eiwit uit de kanker en gebruikt het antilichaam hiertegen in de immuuntherapie. Onze apparatuur kan het eiwit heel efficiënt scheiden. Door deze efficiëntie kunnen we een belangrijke rol spelen in het terugdringen van de oplopende medicijnprijzen.”

Internationale opdrachtgevers
Zowel de farmaceutische als de biofarmaceutische industrie zijn behoorlijk conservatieve werelden. Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur kiest men in eerste instantie voor grote namen en multinationals. Franssen: “Als klein innovatief bedrijf met ruim 20 medewerkers is het best moeilijk om in deze markt een positie te krijgen. Toch is het ons in de afgelopen 16 jaar stukje bij beetje gelukt. Wij leveren nu aan opdrachtgevers in Duitsland, Zwitserland, België, America, Canada, Australië, Singapore, China en eindelijk ook in Nederland! Tot nu toe dacht men kennelijk dat goede apparatuur van ver moest komen.”

Volgende groeispurt
PROXCYS begon ooit letterlijk ‘in de garage’ en ontwikkelde zich van daaruit telkens in korte groeispurts. Bijna elke fase ging gepaard met een nieuw bedrijfspand en nieuwe medewerkers. “Nu zitten we weer voor de volgende groeifase”, vertelt Els, “We hebben een nieuw bedrijfspand op het oog. Uiteraard hier in de regio! Het bedrijf is in onze ogen het resultaat van onze medewerkers. Zij zijn dan ook meegenomen in de keuze van de nieuwe locatie. Ook de goede samenwerking met onze partners bindt ons aan deze regio. Goede producten beginnen bij goede communicatie en goede relatie met de toeleveranciers.”

Meer informatie op www.proxcys.com

Sponsoren