VascoGames: van zolderkamer naar miljoenenonderneming*

*VascoGames uit Emmen heeft zich teruggetrokken uit de competitie Drentse Onderneming van het Jaar, als gevolg van tijdgebrek. “Wij zijn zo druk bezig met het opstarten van een nieuw bedrijf, naast mijn huidige bedrijven, dat er op dit moment gewoon geen tijd meer overblijft”, licht CEO Vasco Rouw zijn beslissing toe. “Door de onverwachte kansen die zich nu aandienen, moeten we helaas snel prioriteiten stellen. Ik wens de overige genomineerden veel succes toe!”


Op het spreekwoordelijke zolderkamertje bedacht Vasco Rouw als dertienjarige de eerste videospelletjes. Nu is hij al 12 jaar directeur van VascoGames, een bedrijf uit Emmen dat het ver heeft geschopt in het bedenken, ontwikkelen en verkopen van web games over de hele wereld. Vooroplopen in de techniek en de laatste trends verklaart het succes. “Ook de switch van kwantitatieve naar kwalitatieve gameproducties is heel belangrijk voor ons geweest,” vertelt Vasco.

Misschien ken je VascoGames van de mobiele games in Google Play. Denk aan make-up spelletjes en piratenspelletjes voor kinderen en denkspelletjes voor volwassenen (vergelijkbaar met candycrush). “Toen wij in 2013 begonnen met mobiele spellen hadden we één strategie: zo veel en zo snel mogelijk spelletjes ontwikkelen. We hadden bijvoorbeeld een politiegame bedacht. Diezelfde game leende zich ook voor een brandweeruitvoering. Dus in no-time hadden we er een nieuwe titel bij,” vertelt Vasco. Drie jaar lang werkte dat heel goed. Sterker nog, het verklaart misschien wel waarom VascoGames nu nog bestaat. Vasco: “Wij zijn met onze games afhankelijk van Google Play. Toen Google in 2016 ingrijpende wijzigingen doorvoerde in het gamebeleid daalde het aantal downloads met 50%. Doordat wij op veel verschillende markten aanwezig waren, konden wij deze enorme klap opvangen. Veel andere bedrijven zijn destijds gesneuveld.”

De switch
De afgelopen jaren switchte VascoGames naar meer kwalitatieve game-producties. “De markt van nu heeft andere wensen en stelt andere eisen. Daarom richten we ons nu veel meer op kwaliteit. Dat betekent onder andere, dat we nu zo’n anderhalf jaar nodig hebben voor de ontwikkeling van een game. We bouwen games en updaten ze ook constant zodat ze steeds beter worden. Verder bouwen we aan de groei van onze userbase, met steeds meer spelers en gebruikers”, vertelt Vasco.

Jongetje van dertien
VascoGames is een miljoenenbedrijf, met ruim 60 medewerkers, die in een relaxte sfeer met elkaar samenwerken. Sommigen van hen werken in Argentinië, Letland, Pakistan en China. Niet verkeerd, voor een bedrijfje dat ooit op de zolderkamer begon. Vasco glimlachend: “Ik was een jongetje van 13 toen ik het eerste spelletje bedacht en ontwikkelde. Op den duur ging ik steeds verder en liepen mijn hostingkosten uit de hand. Toen kwam al snel de vraag hoe ik geld kon verdienen aan de spelers. Op mijn vijftiende verdiende ik mijn eerste geld. Ik had nooit echt de ambitie om er een bedrijf van te maken, maar toen ik op mijn negentiende vader werd veranderde dat. Vanaf dat moment besloot ik om er alles aan te doen om dit tot een succes te maken! En als je bedenkt dat van alle bedrijven slechts 4% na 10 jaar nog bestaat, dan ben ik erg trots dat VascoGames al 12 jaar bestaat. Als je de jaren uit mijn kindertijd meetelt, zijn het er zelfs 17!”

Meer informatie op www.vascogames.com

Sponsoren