Circulair kantoormeubilair

Grote kans dat de lounge-unit op school, de stoel in het gemeentehuis, of de tafel in het ziekenhuis gemaakt is door Vepa uit Hoogeveen. Al meer dan 45 jaar maakt het familiebedrijf project- en kantoormeubilair, waarbij duurzaamheid een vereiste is. En dat zorgt voor hele andere gesprekken op feestjes dan vroeger. Directeur Janwillem de Kam: “Als ik vroeger vertelde dat ik Vepa-kantoormeubilair maakte, dan was het gesprek na vijf minuten afgelopen. Kantoormeubilair vindt men maar saai. Maar als ik nu vertel hoe wij bijvoorbeeld plastic uit Amsterdamse grachten recyclen en er nieuwe meubelen van maken, dan sta ik zo een uur te praten. De plasticsoep is natuurlijk een hedendaags issue.”

Succesvol door de crisis
Er mag dan wel een fysieke muur staan tussen de productie en het kantoor, gevoelsmatig bestaat die muur niet. Janwillem: “Wij hebben een platte organisatiestructuur. Ik ben gewoon Janwillem de collega en niet Janwillem de directeur. Ik heb enorme waardering voor de energie van mijn collega’s. Het overgrote deel van de 140 collega’s werkt hier al jaren. En toen de crises de branche hard trof, hebben wij juist geïnvesteerd in mensen en machines om zo duurzaam mogelijk te produceren. En dat dat gelukt is: fantastisch!” Vepa werd niet voor niets de grote winnaar van het Duurzaamste Bedrijf 2018.

PET-flessen recyclen
Alles ademt duurzaamheid bij Vepa. Zo vindt de volledige productie plaats in eigen fabrieken in Nederland. Grondstoffen komen altijd bij de leveranciers uit de regio vandaan. Er is absoluut geen sprake van productie in lagelonenlanden. Verder wordt al het eigen restafval slim hergebruikt. Er worden zelfs producten gemaakt van het afval van anderen. Janwillem: “De plasticsoep is een algemeen erkend en groot probleem. Daarom vinden het ook onze plicht om hier iets aan te doen. Dit doen we door zelf zo min mogelijk plastic te gebruiken én door PET-flessen te recyclen en er nieuwe producten van te maken. Zoals onze stoel Felt en de producten uit de Plastic Whale Circulair Furniture collectie.”

Meubelen van bermgras
Vepa is betrokken bij proeven om van gemaaid bermgras uit de provincie nieuw plaatmateriaal te maken. Janwillem: “Samen met de provincie, gemeentes en andere bedrijven onderzoeken we of het mogelijk is om een machine te bouwen die nieuwe meubelplaten maakt van gemaaid bermgras. Of van bijvoorbeeld oude kantoormeubelen die we retour krijgen. Wij vinden duurzaamheid enorm belangrijk en wij weten dat onze klanten dat ook vinden. Daarom zijn én blijven we graag de meest duurzame project- en kantoormeubelfabrikant van Nederland!”

Iedereen enthousiast
“We werken hier met zoveel enthousiaste collega’s. Ze zijn zeer betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe circulaire ideeën en producten, dat is prachtig om te zien! Zo doen we het toch mooi samen,” geeft Janwillem aan. En doordat duurzaamheid zo’n actueel issue is, is het enthousiasme ook buiten de bedrijfsmuren te merken. Janwillem lachend: “Zelfs mijn kinderen zijn nu geïnteresseerd in wat voor werk ik doe. Een groter compliment kan ik niet krijgen!”

Meer informatie op www.vepa.nl

Sponsoren