Waterking ‘Dredging Equipment Holland’

Koning van de Wetlands

Krachtige graafmachines voor baggerwerkzaamheden raken vaak vleugellam in moerassige omgevingen. Niet de machines van Waterking. Het Tynaarlose bedrijf bouwt graafmachines, die zich moeiteloos door natte, drassige gebieden kunnen voortbewegen. Uitermate geschikt voor het beheer van Wetlands in eigen land, maar zeker ook voor buitenlandse gebieden die vaak met overstromingen en wateroverlast te maken hebben. Denk aan India, Bangladesh, Thailand, Indonesië, enzovoort.

De klad zat in het reguliere onderhoudsbaggerwerk, veel te lage inschrijfprijzen en te weinig uitdaging. Voor Jakob Knoop het moment om het roer om te gooien. “We zijn ons op een nichemarkt gaan richten: het herstellen van laagveenmoerassen. Het onderhouden van deze Wetlands bracht nieuwe mogelijkheden en vooral veel uitdagingen met zich mee. Anders denken dan de andere aannemers, creatief zijn en vooral met innovatieve oplossingen zien te komen, tot volle tevredenheid van opdrachtgevers”, zegt Jakob Knoop.

Unieke machines
Dit uitgangspunt leidde tot de ontwikkeling en bouw van een unieke machine; de Shredder Dredger. Een machine die riet, rietwortels, stobben en grond verhakselt en via een persleiding verpompt naar een depot. Laagveengebieden zijn moeilijk toegankelijk en niet alle machines kunnen de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Over de Shredder Dredger zijn de natuurorganisaties zeer tevreden, omdat er geen overlast is voor recreanten en rietpachters. Verder zijn er nauwelijks vaarbewegingen gedurende de werkzaamheden. Een machine waarvan er maar één op de hele wereld is. Na de Shredder Dredger is gestart met de ontwikkeling van de amfibische graafmachine ‘Waterking’. “Wij hebben de machine niet alleen technisch doorontwikkeld, maar laten klanten vooral ook zien voor welke werkzaamheden de machines geschikt zijn.”

Innovatie en duurzaamheid
De machines waren in eerste instantie bedoeld voor eigen gebruik. Door de vraag uit de markt is in 2007 besloten de machines te produceren en verkopen via dochtermaatschappij Waterking ‘Dredging Equipment Holland’. Knoop: “We willen als bedrijf een kwalitatief hoogwaardig product leveren en werken daarom samen met specialistische bedrijven. Zo verbeteren we elkaars sterke punten en zetten we een product in de markt met een hoog rendement.” Diverse werkzaamheden worden uitgevoerd door constructiebedrijven uit de regio. In de werkplaats in Tynaarlo worden de machines geassembleerd. Bestaande bovenwagens van diverse bekende A-merken zoals Caterpillar worden op de amfibische onderwagens gebouwd. De machines worden op maat gemaakt en kunnen worden uitgerust met klant-specifieke wensen. De amfibische onderwagens worden gebouwd van hoogwaardig staal met lange levensduur. “Duurzaamheid, hergebruik van materiaal en een lange levensduur van onze producten vinden we zeer belangrijk.“

Toekomst
“We zijn geen groot bedrijf, maar hebben wel heel veel specialistische kennis in huis, wat ons uniek maakt. Momenteel werken er 17 mensen bij ons. We opereren internationaal. Ruwweg bevindt het afzetgebied zich tussen Suriname en Vladivostok. Slechts 5% betreft Nederland. We willen ons steentje bijdragen in de waterproblematiek in de wereld. Onze Nederlandse achtergrond als ‘Baggerland’ komt daarbij goed van pas. Met de juiste machines die het werk kunnen uitvoeren, maar vooral ook met advies over hoe er met deze machines gewerkt moet worden. De Aziatische markt trekt aan. Misschien gaan we op termijn ook in het Verre Oosten produceren. Uitdagingen genoeg”, lacht Knoop.

Website Waterking

Sponsoren