Vepa winnaar 2018

Vepa the furniture factory wint Drentse Onderneming van het Jaar 2018

Op donderdagavond 15 november is Vepa officieel uitgeroepen tot Drentse Onderneming van het Jaar 2018. In het Atlas Theater in Emmen liet het duurzame familiebedrijf uit Hoogeveen de twee andere finalisten – NewNexus en Proxcys – achter zich. Gedeputeerde Henk Brink, erevoorzitter van de jury, toonde zich onder de indruk: “Vepa is met recht een koploper als het gaat om de circulaire economie. Het bedrijf maakt prachtige producten, sommige zelfs van afval en men streeft ernaar om ook het eigen afval tot nul te reduceren.

Vepa bewijst dat innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan. Zo verwerkt het bedrijf plastic afval, dat wordt opgevist uit de Amsterdamse grachten, tot moderne kantoormeubelen. Met deze Plastic Whale collectie levert Vepa vanuit de fabriek in Hoogeveen een innovatieve bijdrage aan de vergroening van onze wereld. Ook werkt Vepa aan de verwerking van bermgras in de producten.

Wereldwijde aandacht
Vepa is een internationaal georiënteerde onderneming. Klanten bevinden zich voornamelijk in West Europa, maar de Plastic Whale producten hebben zelfs wereldwijde belangstelling. In Hoogeveen werkt men met een team van 140 toegewijde medewerkers. In de moderne fabriekshallen staan grote productielijnen die voornamelijk door robots worden bediend. Daardoor is het mogelijk om zeer concurrerend te produceren vanuit Nederland. Complex werk, dat meer vakmanschap vraagt, wordt verricht door de medewerkers van Vepa. Opvallend daarbij is dat er intensief samen wordt gewerkt met scholen om meer technisch personeel op te leiden.

Juryrapport
Uit het juryrapport: “Vepa als een echte frontrunner en een echt familiebedrijf. De zes aandeelhoudende families hebben een langetermijnvisie en zijn gericht op continuïteit. Dat maakt dat thema’s als duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatie hoog op de agenda staan en volledig geïntegreerd zijn in het business model van de onderneming.”

Tijdens de feestelijke finaleavond in het Atlas Theater in Emmen waren bijna 300 bezoekers getuige van de spannende ontknoping.

Het complete juryrapport vindt u hier.