Betech Group
Finalist in de schijnwerpers
Finalist in de schijnwerpers
In dit drieluik lichten we de finalisten voor Drentse Onderneming van het Jaar 2024 uit: bedrijven die zich onderscheiden in hun sector en bijdragen aan de groei van de regio. Deze keer nemen we je mee naar Betech Group, een bedrijf dat zich richt op precisieproductie op grote schaal. We gaan in gesprek met Arjan Schuinder en Richard Koopman-Van de Beld van Betech over hun innovatiekracht, samenwerking en de toekomst van de maakindustrie.
Uitgegroeid tot een van de grootste draaiwerkproducenten
Betech, uit Hoogeveen, is in 1994 opgericht door Wim van de Beld en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste draaiwerkproducent van Nederland. Jaarlijks levert het bedrijf tientallen miljoenen op maat gemaakte onderdelen in allerlei soorten metaal en kunststof. Daarvoor maken zij gebruik van 24/7 volledig geautomatiseerde en vooral intelligente productietechnieken.
Wat doet Betech precies, en waar ligt jullie toegevoegde waarde?
Arjan: “Betech produceert zeer grote series van precisieproducten, en dat doen we in Nederland op een uiterst efficiënte manier. Onze klanten zijn voornamelijk grote OEM’ers en 90% van onze producten blijft binnen Europa. Hoewel onze concurrentie vaak uit lagelonenlanden komt, kunnen wij dankzij vergaande automatisering en robotisering concurrerend produceren, zonder in te boeten op kwaliteit. Onze productie draait 24/7, terwijl we maar acht uur per dag bemand zijn. Dit stelt ons in staat om Nederlandse kwaliteit te leveren tegen prijzen die concurreren met landen als China en India. Er zit veel denkwerk achter onze processen en we produceren elk product nét iets slimmer.”
Richard: “Het leuke is dat in veel producten die we dagelijks gebruiken een stukje Betech zit, wat niet veel mensen weten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderdelen voor de warmtepomp in je huis, de trekhaak achter je auto, het schakelsysteem voor je elektrische fiets, de beademingsapparatuur in het ziekenhuis, het schakelaartje in je horloge en de aansluiting van je cv-installatie. Dat dit 100% MADE IN DRENTHE gebeurt, vinden wij erg gaaf en zijn we trots op!”
Jullie zijn finalist voor Drentse Onderneming van het Jaar 2024. Hoe voelt dat voor jullie en leeft het binnen het bedrijf?
Richard: “Het voelt geweldig! De ochtend na de bekendmaking was iedereen al op de hoogte en we hebben meteen een feestje georganiseerd op de zaak. Tijdens ons 30-jarig bestaan hebben we de nominatie extra gevierd. Het geeft ons een trots gevoel en het leeft zeker binnen het bedrijf. Het voelt toch ook al een beetje als een overwinning en het is vooral leuk om alle collega’s hierin mee te nemen.”
Het thema van dit jaar is ‘verrassende verbindingen.’ Op welke manier werken jullie samen met andere organisaties?
Arjan: “Nu we in de finale staan en er veel media-aandacht is, merken we dat we veel nieuwe contacten opdoen en worden benaderd voor bijvoorbeeld vakbladen, de Koninklijke Metaalunie, nieuwe mogelijke Nederlandse leveranciers en klanten, samenwerkingsverbanden op het gebied van maakindustrie en uitnodigingen om te spreken op evenementen gerelateerd aan de maakindustrie.”
“We hebben ook veel samenwerkingen, zowel binnen als buiten onze sector. Een mooi voorbeeld is het samenwerkingsverband ‘Smart Industry Hoogeveen,’ dat we hebben opgericht om maakbedrijven in de regio te helpen met kennisdeling over digitalisering en andere belangrijke onderwerpen. We zijn ook recent een samenwerking gestart met Defensie, waarbij hun medewerkers bij ons kunnen stagelopen en opleidingen kunnen volgen. Daarnaast hebben we samen met de Maathof Groep een coöperatie opgezet voor de maakindustrie, waarin we zes jaar lang hebben geïnvesteerd in een softwareplatform om de productie efficiënter te maken en in de toeleverketen zonder tussenkomst van mensen te kunnen communiceren. Dit helpt niet alleen ons, maar ook andere Nederlandse maakbedrijven om wereldwijd concurrerend te blijven.”
Hoe blijven jullie in deze snel veranderende markt aan de top?
Arjan: “Innovatie zit in ons DNA. We investeren een groot deel van onze winst direct in de nieuwste technologieën die wereldwijd beschikbaar zijn. Dit stelt ons in staat om als eerste nieuwe technieken en machines te implementeren. Daarnaast blijven we onze processen automatiseren en robotiseren, zodat we altijd vooroplopen. We zijn continu op zoek naar manieren om slimmer te werken.”
Wat zijn jullie toekomstplannen, en hoe zien jullie de ontwikkeling van de sector in de komende vijf jaar?
Arjan: “We kijken positief naar de toekomst. We zien steeds meer bedrijven die hun productie terughalen naar Europa, wat voor ons kansen biedt. Tegelijkertijd zien we de opkomst van AI als een grote kans en uitdaging. We hebben al een team van software-engineers dat zich richt op AI-ontwikkelingen die onze productie verder kunnen optimaliseren. Ons doel is om hiermee onze output met 45% te verhogen met dezelfde medewerkers, een enorme slag qua efficiëntie uiteraard.”
Richard: “Het klinkt voor een metaalbewerkingsbedrijf uit Hoogeveen misschien vreemd, maar we hebben sinds twee jaar nu verschillende nieuwe functies binnen Betech: Smart Industry Manager, Predictive Maintenance Engineer en een eigen software-engineer.”
Welke impact heeft Betech op de regio Drenthe, zowel economisch als sociaal?
Richard: “Betech is al lange tijd een stabiele werkgever in Drenthe. Bijna alleen maar vaste contracten en we hebben veel medewerkers die al tientallen jaren bij ons werken. Daarnaast werken we zoveel mogelijk met regionale partners. Ook investeren we in onze regio; we hebben bijv. geïnvesteerd in meer beschikbare grond rondom onze productielocatie om onze groei in Drenthe te waarborgen.”
Wat vind je het mooiste aan ondernemen in Drenthe?
Arjan: “Het mooie aan ondernemen in Drenthe is de verbondenheid. Je spreekt dezelfde taal, je snapt elkaar en gunt elkaar succes. Er is hier veel minder afstand tussen bedrijven en mensen. Samen kunnen we echt bouwen aan iets moois, en dat maakt ondernemen in Drenthe speciaal.”
Heb je een tip voor andere ondernemers in Drenthe?
Arjan: “Kijk niet altijd ver weg voor oplossingen. Vaak vind je in je eigen regio verrassende verbindingen en samenwerkingen die je verder kunnen helpen. Dat levert altijd iets op, ook al komt het soms uit een onverwachte hoek.”
Meer weten over Betech Group?
Bezoek hun website: www.betech.nl