Finalist in de schijnwerpers | Manter International

Finalist in de schijnwerpers | Manter International

We blijven streven naar kwaliteit en innovatie in een speelveld dat zich uitstrekt over de hele wereld – Herman Wehkamp

In dit drieluik lichten we de finalisten voor Drentse Onderneming van het Jaar 2023 uit. Ondernemingen in de top die net uitsteken boven de rest. We nemen je mee met Manter International. We gaan in gesprek met eigenaar Herman Wehkamp. Waar staat Manter voor, wat zijn belangrijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, wat zijn de ambities voor de toekomst en hoe zorgen ze ervoor dat ze blijven innoveren?

Gefeliciteerd met jullie finaleplek!

Wat betekent de recente nominatie en erkenning voor Manter?

Het betekent meer voor het team dan gedacht. We zijn normaal niet zo van onszelf in de schijnwerper te zetten. Maar we hebben toch meegedaan. Het product die onze machines leveren is bekend over de hele wereld, maar het bedrijf achter het product eigenlijk niet. En ook in de regio zijn mensen niet echt bekend met ons als bedrijf. Deze nominering en nu de finaleplek is een extra stimulans voor onze mensen. Voor ons als onderneming is het vooral erg leuk om al onze mensen bij deze nominatie te betrekken, het is een stuk waardering en erkenning van hun werk en werkplek.

De tekst gaat verder onder de foto

Kun je ons vertellen over de oorsprong van Manter en jullie expertisegebied?

Zeker! Manter is ontstaan uit een unieke combinatie van technische en financiële achtergronden. Terwijl ikzelf afkomstig ben uit de technische sector, heeft mijn zwager meer ervaring in financiën. Beiden hadden we de ambitie om een waardevol bedrijf te bouwen. Vanuit het techniek perspectief heb ik het altijd fascinerend gevonden om machines te ontwikkelen die iets in beweging brengen. Als fabrikant van machines, is het fantastisch om het hele proces in eigen hand te hebben en precies die machine te kunnen ontwikkelen die aansluit op de behoefte. De software, de data, de mechanica, het is volledig in eigen beheer. En we leveren hiermee een product op maat die over de hele wereld gebruikt wordt.

Wat voor soort machines produceert Manter en welke rol spelen ze in de voedselindustrie?

Wij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van weeg- en verpakkingsmachines voor de aardappel-, groente- en fruitsector. Deze machines zijn verantwoordelijk voor het produceren van de verpakkingen die je ziet in de supermarkt, voornamelijk voor versproducten. Daarnaast zijn we betrokken bij het vullen van de kisten in de versafdeling.

Een leuk voorbeeld: de drie kleuren paprika’s, iedereen kent ze wel. De consument pakt het gewoon, maar er zit een hele techniek achter. De steeltjes moeten plat liggen, de kleuren moeten op de juiste manier verpakt worden, het moeten 3 stuks zijn en het eindgewicht moet kloppen, daarnaast heeft het over de hele wereld dezelfde vorm. We hebben een hele serie machines die dit verzorgen.

Voor een appel en bijvoorbeeld kersen geldt een heel ander proces, deze producten mogen bijvoorbeeld absoluut niet vallen. Ze moeten rollen. Een ui en een aardappel is natuurlijk weer anders, waarbij een keer vallen helemaal geen groot probleem vormt. Onze machines sluiten volledig aan op de eisen per groente- en fruitsoort om een efficiënt en duurzaam proces te voeren.

Wat maakt Manter uniek in deze niche markt?

Onze specialisatie in deze niche markt maakt ons uniek. Toen we startten begonnen we met exporteren van onze machines. We hadden al vroeg kennis van de Noord-Amerikaanse markt. In de eerste jaren concentreerden we ons uitsluitend op de productie voor Amerika, pas later voor Nederland en Europa. Hoewel onze naam niet erg bekend is, heeft bijna iedereen indirect met onze machines te maken. Binnen de verpakkingsindustrie bevinden we ons echt in een niche.

De tekst gaat verder onder de foto

Hoe dragen jullie bij aan voedselkwaliteit en voedselverspilling?

De verwerkingsnormen zijn de laatste jaren enorm aangescherpt. En de kwaliteit van het product staat altijd voorop. Die moet zo lang mogelijk gewaarborgd blijven. De rode draad in onze ontwikkelingen is altijd, dat we de kwaliteit blijven verbeteren van het verpakkingsmateriaal. We hebben een breed scala aan machines die zorgen voor de juiste verpakking van verschillende soorten producten. Of het nu gaat om paprika’s, appels, kersen, uien of aardappelen, onze machines sluiten perfect aan op de vereisten van elk product. Hierdoor wordt voedselverspilling beperkt en de houdbaarheid van groenten en fruit verlengd. De verpakkingen hebben namelijk als functie om het product te beschermen en zo voedselverspilling te verkleinen. Onze ontwikkelingen gaan altijd gepaard met innovatie en techniek, maar ook met politiek. En het blijft soms een uitdaging om deze twee met elkaar te verbinden.

Wat zijn de uitdagingen en toekomstplannen van Manter op het gebied van innovatie?

We werken momenteel aan machines voor kleinere verpakkingen en onderzoeken de mogelijkheid om papieren zakken te verwerken. Onze innovaties worden gedreven door een team van vijf experts, waarbij we luisteren naar zowel supermarkten als consumenten. Hoewel we 95% van onze producten exporteren, is innovatie een rode draad in ons bedrijf, en we blijven altijd in gesprek om te blijven innoveren.

Wat zijn jullie ambities voor de toekomst?

Voor ons is ondernemen leuk, en er zijn veel technische uitdagingen die we willen aangaan. We willen de randvoorwaarden creëren voor een mooi product, hoogwaardige technologie, en een duurzame relatie met onze klanten en machines behouden. We blijven streven naar kwaliteit en innovatie in een speelveld dat zich uitstrekt over de hele wereld en waarin we met diverse culturen samenwerken.

Wil je meer lezen over Manter? Neem een kijkje op hun website: manter.com