Finalist in de schijnwerpers | Proxcys

Finalist in de schijnwerpers | Proxcys

Wij opereren in een nichemarkt en onze concurrenten en klanten zijn grote multinationals – Els Franssen

In dit drieluik lichten we de finalisten voor Drentse Onderneming van het Jaar 2023 uit. Ondernemingen in de top die net uitsteken boven de rest. We nemen je mee met Proxcys B.V. We gaan in gesprek met Els Franssen. Waar staat Proxcys voor, wat zijn belangrijke ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid, wat zijn hun ambities voor de toekomst en hoe zorgen ze ervoor dat ze blijven innoveren?

Gefeliciteerd met jullie finaleplek!

Hoe voelt het voor jullie om in de finale te staan?

Dat is natuurlijk heel bijzonder! Nog bijzonderder omdat wij ook 5 jaar geleden in de finale stonden. We hadden eerst zoiets van: ‘Hé, hoe kan dat nou?’. We wisten niet dat dat mogelijk was, maar natuurlijk een mooie eer!

Voor het team is dit een waardering en we maken er samen een uitje van. Voorafgaand aan de finale vieren we het samen en bekijken we de video die is gemaakt!

Kun je wat meer vertellen over de geschiedenis van Proxcys en hoe jullie zijn gegroeid tot waar jullie nu staan?

Marcel begon in het begin van 2003 in zijn garage. Een jaar later ben ik erbij gekomen. Zijn bureau stapelde zich op met papier, dus besloot ik te helpen. Zo zijn we langzaam gegroeid. In 2006 verhuisden we naar een grotere woning en kregen onze eerste medewerker en stagiair. We aten toen nog samen aan de keukentafel, maar merkten dat we behoefte hadden aan meer ruimte en verhuisden naar een industrieterrein. We bleven gestaag groeien en in 2020 kochten we de ruimte waar we nu met 33 medewerkers trots zijn gevestigd. Het was echter een vreemde tijd, want net toen we de sleutel kregen op 16 maart 2020, moest iedereen thuisblijven.

We hebben veel geleerd in die tijd, vooral over het belang van samenwerking binnen ons vakgebied. We merkten wel dat het teamverband verdween, maar nu werkt vrijwel niemand meer thuis.

De tekst gaat verder onder de foto

We hebben zeker last gehad van de pandemie, en dat leidde tot een dip, maar nu zijn we weer volop bezig. We werven nieuwe medewerkers, maar het is een uitdaging om technisch personeel te vinden. 

Hoe omschrijven jullie wat Proxcys doet?

We produceren apparatuur waarmee onze klanten eiwitten uit vloeistoffen zuiveren. De vloeistoffen omvatten alle mogelijke biologische stromingen, zoals plasma, bloed van donoren en eiwitten in melk. Zelfs afvalstromen, zoals aardappelsap, vallen hieronder.

Onze kolommen zijn radiale chromatografie kolommen, wat betekent dat ze een rond bed hebben. In tegenstelling tot onze concurrenten, die een plat bed hebben. Bij opschalen (volume vergroten) worden onze kolommen hoger, terwijl bij de concurrenten de kolommen breder wordt. Het voordeel bij onze kolommen is dat ze langer door een deur passen, waardoor de ruimte (cleanroom) efficiënter gebruikt kan worden. Dat is een duurzaamheid voordeel.

Onze grootste klantenkring bestaat momenteel uit de plasma industrie die met onze kolommen in cleanrooms eiwitten zuiveren voor de productie van medicijnen.

Wij opereren in een nichemarkt en onze concurrenten en klanten zijn grote multinationals. Hoewel we al 20 jaar bestaan, zijn we voor hen relatief nieuw op de markt. Onze concurrenten maken andere kolommen en hebben een langere geschiedenis in de branche.

Ze weten dat we bestaan, maar wij zijn “als een luis in de pels”. We kriebelen maar doen hun niet echt pijn. Doordat het een behoorlijk conservatieve wereld is, konden wij langzaam groeien.

De tekst gaat verder onder de foto

Het voordeel van jullie product is dat het ruimtebesparend is en daarbij ook duurzaam. Op welke manier is Proxcys bezig met innovatie?

Onze apparatuur gaat de hoogte in, wat energiebesparend is ten opzichte van het platte model van onze concurrenten. Een voorbeeld: bij de kolommen van onze collega’s, die een platte structuur hebben, vult de kolom de hele ruimte en kan alleen product A worden gemaakt, maar product A wordt maar één maand per jaar gemaakt. De andere maanden is de ruimte werkeloos. Dat is zonde van de ruimte. Door het gebruik van onze kolommen kan de klant de ruimte gebruiken voor de productie van product A maar ook voor product B, C en D. hierdoor is de ruimte het hele jaar in gebruik. Dit leidt tot kostenefficiëntie, en we hopen dat dit kan bijdragen aan het betaalbaarder maken van dure medicijnen.

Zijn jullie naast het maken en leveren van een efficiënt product ook op andere vlakken bezig met circulariteit?

Ja, dat zijn we zeker. Momenteel worden kolommen vaak weggegooid (single use) maar wij streven naar hergebruik. Wij willen de kolommen zelf gaan vullen met het materiaal dat de eiwitten vangt. Normaal gesproken doet de klant dit zelf. Hierdoor wordt het voor de klant eigenlijk “plug&play.” Als de klant klaar is, kunnen ze de kolommen naar ons terugsturen en maken wij ze schoon voor hergebruik..

We werken hier momenteel aan, maar het vereist investeringen waar we naar op zoek zijn. We merken dat investeerders het lastig vinden om te begrijpen wat we doen en daardoor terughoudend zijn.

Hoe dragen jullie bij aan de economische ontwikkeling in de regio en werkgelegenheid?

Proxcys tekent en ontwikkelt producten en laat de onderdelen produceren door verschillende leveranciers. We proberen leveranciers zoveel mogelijk uit de regio te halen, wat zowel de werkgelegenheid als de financiële situatie in de regio versterkt. Daarnaast draagt dit ook bij aan de ontwikkeling van ons product, omdat we sneller en effectiever kunnen schakelen wanneer onze leveranciers in de buurt zijn.

Heeft Proxcys ambities voor de toekomst?

We hebben ambities om ons werkterrein uit te breiden naar sectoren waar we momenteel nog weinig actief zijn. We willen ons product op meerdere gebieden inzetten. Bovendien vinden we het belangrijk dat onze medewerkers prettig werken, en we streven ernaar samen te bouwen aan waardevolle producten.

Ben je nieuwsgierig naar meer informatie over Proxcys? Je vindt het op de website: proxcys.com.