Drent voor Drent, Sonja van der Meer
In de reeks Drent voor Drent stellen we Drentse ondernemingen en hun ondernemers aan jullie voor die een inkijkje geven in de opgedane lessen en inzichten tijdens het op-en uitbouwen van hun onderneming. De Drent zit boordevol verhalen, tips en trics. Lees hier het verhaal van de Drentse ondernemer Sonja van der Meer, directeur van de Stichting Het Drentse Landschap.
Wie ben jij als ondernemer en wat doe jij?
Sonja van der Meer, directeur van de Stichting Het Drentse Landschap. Dé belangenbehartiger voor de natuur, het landschap en het (culturele) erfgoed van Drenthe.
Hoe ben jij een inspiratie voor andere ondernemingen?
Het Drentse Landschap bezit naast ruim 9000 hectare natuur ook honderden gebouwen, veelal monumentale panden. Wij zetten ons in voor de bescherming van natuur en erfgoed in Drenthe. Dit doen wij door onze monumenten en natuurgebieden in stand te houden, te ontwikkelen en open te stellen waar mogelijk. Ik hoop dat wij met Het Drentse Landschap andere ondernemingen in Drenthe inspireren om zich ook in te zetten voor een mooi en leefbaar Drenthe. Daarom stimuleren wij initiatieven van ondernemers in en op onze ruimtes met een maatschappelijk en duurzaam karakter. Ook stimuleren wij het juiste gebruik van natuur, verwerven wij bestaande natuurgebieden en kopen we gebieden om ze in te richten als natuur. Op, in en rondom onze panden en natuur is er ruimte voor culturele activiteiten. De Coronacrises heeft laten zien dat we veel behoefte hebben aan plekken voor rust, ruimte en ontspanning. Wij zijn in staat hierin initiatieven te ontplooien. Het zou ons aller doel moeten zijn om al het moois dat Drenthe te bieden heeft, te koesteren en te behouden voor de toekomst. Niet door alles bij het oude te laten; juist door te innoveren en samen te werken met andere organisaties en instanties. Door open te staan voor nieuwe ideeën bouwen we aan een duurzame toekomst voor Drenthe.
Wat is jouw grootste succes en wat is je belangrijkste les geweest?
Recent heeft Stichting Het Drentse Landschap samen met BOEi het ensemble Veenhuizen verworven. Een complex dat bestaat uit zo’n 80 gebouwen, variërend van een ijskelder tot het gevangenismuseum. Wij zijn enorm trots dat we samen met de inwoners en ondernemers van het dorp mogen bouwen aan een nieuwe toekomst. Het was een moeizaam en jarenlang proces maar het is ons gelukt om Veenhuizen als ensemble te behouden. Belangrijkste les (sen): de aanhouder wint en samenwerken met strategische partners loont. Als je een goed plan hebt en weet wat je wilt bereiken dan kom je vaak heel ver!
Wat ging er grandioos fout en wat is hierin je belangrijkste les geweest?
Er gaan gelukkig nooit dingen grandioos fout bij Het Drentse Landschap. Je hebt wel te maken met teleurstellingen als iets niet uitpakt zoals je hebt bedacht. Vanwege Corona hebben we bijvoorbeeld meer dan een jaar nauwelijks activiteiten voor het publiek kunnen houden. Ook ons educatieprogramma lag helemaal stil. Het contact met de Drentse samenleving is voor onze organisatie erg belangrijk, omdat we op die manier kunnen laten zien wat we doen en waarom dit zo belangrijk is voor de leefbaarheid in Drenthe. Maar ook financieel kunnen we niet zonder deze steun. We hebben geleerd dat we op andere manieren dan alleen fysiek het contact moeten zoeken met bewoners, toeristen en organisaties. Inmiddels bereiken we via online media steeds beter onze achterban. Hopelijk vertaalt zich dit ook in meer steun voor ons werk.
Wie wordt de volgende Drent voor Drent?
Ruud Slot van de Zorgzaak