Drent voor Drent, Nico Vanderveen

Drent voor Drent, Nico Vanderveen

In de reeks Drent voor Drent stellen we Drentse ondernemingen en hun ondernemers aan jullie voor die een inkijkje geven in de opgedane lessen en inzichten tijdens het op-en uitbouwen van hun onderneming. De Drent zit boordevol verhalen, tips en trics. Lees hier het verhaal van de Drentse ondernemer Nico Vanderveen, warenhuisdirecteur van Warenhuis Vanderveen.

Wie ben jij als ondernemer en wat doe jij?

Nico Vanderveen, warenhuisdirecteur, Drents Ondernemer van het Jaar 2007. Ik mag mede richting geven aan het op één na grootste warenhuis van Nederland, met zestig gespecialiseerde shops (mode-wonen-horeca-leisure-diensten), in 2022 jubilerend vanwege het 125 jarige bestaan: Warenhuis Vanderveen Assen.

Hoe ben jij een inspiratie voor andere ondernemingen?

Ik kan me niet voorstellen dat ik dat ben. Zelf laat ik me graag inspireren door ondernemende mensen uit de kunst en cultuursector. Deze mensen zijn continu op zoek naar originele ‘buiten de box’ combinaties, moedig en maatschappelijk betrokken. Deze aspecten probeer ik te integreren in onze werkwijze, om onze koers en ons aanbod verrassend en vernieuwend te houden. 

Wat is jouw grootste succes en wat is je belangrijkste les geweest?

Ik sta op de schouders van reuzen: onze voorouders en onze afdelingspartners. Mijn grootste succes is dat ik daar mijn evenwicht in kan bewaren. De belangrijkste les leerde ik van vader Ruurd: ‘de mooiste stenen vuistbijl is in de bronstijd gemaakt’. Geniet van wat je hebt bereikt, probeer te begrijpen hoe zaken evolueren én sta open voor revolutionaire ontwikkelingen.

Wat ging er grandioos fout en wat is hierin je belangrijkste les geweest?
Ons naaiatelier met louter duurzame stoffen is in schoonheid gestorven vanwege de prijs van de producten. De les is dat er internationaal meer stringente milieu- en arbeidswetgeving voor de kledingproductie moet komen. Voor duurzame producenten een gelijk speelveld regelen, is een goede zaak.

Wie wordt de volgende Drent voor Drent?
Sonja van der Meer, directeur van Het Drentse Landschap