Drent voor Drent, Harrie Wolters

Drent voor Drent, Harrie Wolters

In de reeks Drent voor Drent stellen we Drentse ondernemingen en hun ondernemers aan jullie voor die een inkijkje geven in de opgedane lessen en inzichten tijdens het op- en uitbouwen van hun onderneming. De Drent zit boordevol verhalen, tips en trics. Lees hier het verhaal van de Drentse ondernemer Harrie Wolters, directeur van het Hunebedcentrum.

Wie ben jij en wat doe jij?  

Ik ben Harrie Wolters en directeur bij het Hunebedcentrum. Al heel mijn leven heb ik passie voor geologie, archeologie, het landschap en alles wat daarmee samenhangt. Niet voor niets ben ik daarom al vanaf 2004 in diverse rollen betrokken bij het Hunebedcentrum. We werken met een team van 180 mensen, waarvan 10 betaalde krachten, 120 vrijwilligers en verder oproepkrachten, stagiaires en medewerkers van sociale werkvoorzieningsschappen. Een bond gezelschap van mensen die met passie bij het Hunebedcentrum werken. Mijn rol is met het bezoekersteam het mooie verhaal van het Drentse landschap, met onder andere de hunebedden, te laten beleven en te beschermen zodat we daar met z’n allen van kunnen genieten.

Hoe ben jij een inspiratie voor andere ondernemingen?  

Door met een hoop creativiteit en een team vol mensen met passie en met vele partners de thematiek van het hunebedcentrum lokaal, regionaal, nationaal en internationaal op de kaart te zetten.

Wat is jouw grootste succes en wat is hierin je belangrijkste les geweest?  

De hunebedden weer tot een ‘hot’ onderwerp te maken. Tot tien jaar geleden werd gezegd dat de hunebedden stoffig waren en saai. Intussen is dat totaal veranderd. Mensen vinden het mystiek, spannend, ‘oer’ en interessant. Het is intussen weer een onderwerp dat ertoe doet en overal terugkomt. Ook de hunebedden in een bredere context plaatsen is goed gelukt. Zo hebben we het Hondsruggebied een UNESCO stempel kunnen geven en is het onderdeel geworden van de marketingcampagnes van de provincie Drenthe.

Wat ging er grandioos fout en wat is hierin je belangrijkste les geweest?  

In 2018/2019 hadden we een moeilijke periode waarbij het financieel niet goed ging. Het had niet veel gescheeld of we waren er niet meer geweest. Gelukkig hebben we toen het roer omgegooid en is het gelukt in een paar jaar tijd om er weer gezond voor te staan. Een belangrijke les is niet alles willen doen en scherpe keuzes maken.

Wie wordt de volgende Drent voor Drent? 

Ruud Haak van Eko-Tours