Drent voor Drent, Ruud Haak

Drent voor Drent, Ruud Haak

In de reeks Drent voor Drent stellen we Drentse ondernemingen en hun ondernemers aan jullie voor die een inkijkje geven in de opgedane lessen en inzichten tijdens het op- en uitbouwen van hun onderneming. De Drent zit boordevol verhalen, tips en trics. Lees hier het verhaal van de Drentse ondernemer Ruud Haak, bedenker en eigenaar van Eko-Tours.

Wie ben jij en wat doe jij? 

Ruud Haak, geboren en getogen Drent en bedenker en eigenaar van Eko-Tours – in 2016 opgezet om inwoners en toeristen op een nieuwe, duurzame manier te laten kennismaken met de natuur, cultuur en geschiedenis van de Hondsrug. We doen dat met 100% elektrische voertuigen waarmee de deelnemers een excursie onder leiding van een gids kunnen meemaken of op eigen gelegenheid een uitgezette route met uitleg kunnen rijden.

Hoe ben jij een inspiratie voor andere ondernemingen? 

Lastig om van jezelf te zeggen dat je anderen inspireert. Maar met Eko-Tours is een nieuw bedrijf en nieuw soort duurzaam toerisme neergezet wat wel opvalt, een succes is en daarmee een voorbeeld vormt. De groei van de onderneming, de samenwerkingen en de vrijwel uitsluitend positieve reacties van deelnemers inspireren andere ondernemers en nodigen uit tot samenwerking met ons.

Wat is jouw grootste succes en wat is hierin je belangrijkste les geweest? 

Het succes en de groei van Eko-Tours had ik niet verwacht bij de start. Het idee was goed uitgewerkt en in de markt gezet. Maar toen moest het nog op gang komen. Daarbij heb ik veel samengewerkt met andere organisaties in de recreatiesector, toerisme en het onderwijs. Mijn uitgangspunt is altijd om zoveel mogelijk de plannen voor te leggen aan anderen, de reacties zijn een verrijking voor je ideeën.

Wat ging er grandioos fout en wat is hierin je belangrijkste les geweest? 

Grandioos fout is te sterk uitgedrukt, maar er gaat wel eens wat mis. Alle mensen van Eko-Tours laten zich leiden door vernieuwing en nieuwe uitdagingen om mooie producten te bedenken. Daarbij kopen we ook wel eens vernieuwende elektrische voertuigen aan, waar je bij nader inzien niets mee kunt om verschillende redenen. Diverse miskopen in de afgelopen jaren dus, maar wel weer een les geleerd voor de volgende keer.

Wie wordt de volgende Drent voor Drent?

Machteld van der Werf, directeur Atlas Theater in Emmen.