Finalist in de schijnwerpers | Brink Industrial

Finalist in de schijnwerpers | Brink Industrial

We beseffen met z’n allen in een keer: Wat wij doen is eigenlijk wel apart ja. – Wido van den Bosch

In dit drieluik lichten we de finalisten voor Drentse Onderneming van het Jaar 2023 uit. Ondernemingen in de top die net uitsteken boven de rest. We nemen je mee met Brink Industrial. We gaan in gesprek met mede-eigenaar Wido van den Bosch. Waar staat Brink voor, wat zijn belangrijke ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid, wat zijn hun ambities voor de toekomst en hoe zorgen ze ervoor dat ze blijven innoveren?

Hoe voelt het voor jullie om in de finale van Onderneming van het Jaar te staan?

Fantastisch! We zijn natuurlijk vereerd en trots op deze erkenning. Het geeft een hele mooie dynamiek in ons bedrijf. Iedereen is trots op waar we staan. Het is eigenlijk best vreemd, want je bent normaal gewoon bezig met je bedrijf, dan sta je niet zo stil bij dit soort dingen. Maar nu worden we min of meer gedwongen om erover na te denken en het maakt ons extra bewust van wat we hebben bereikt. En ook onwijs mooi voor ons als team! Ik heb een heel team van mensen erbij betrokken, we beseffen met z’n allen in een keer: “Wat wij doen is eigenlijk wel apart ja.”

We hebben ervoor gekozen om in plaats van alleen de directie aan het woord te laten, juist de medewerkers vanuit verschillende lagen in ons bedrijf erbij te betrekken. Zij maken immers onze onderneming. Zo hebben we ook de vraag bij de medewerkers neergelegd of iemand het leuk zou vinden om de presentatie te doen. Ik vind dat je de mensen de ruimte moet geven om zich te ontwikkelen en te ontplooien. Daar hoort zoiets ook bij. En hoe mooi is het als je zo iemand letterlijk een podium geeft.

De tekst gaat verder onder de foto

Bij jullie is circulariteit één van de belangrijkste pijlers, kun je daar meer over vertellen?

We focussen ons op, dat noemen we: industrie 5.0, dat is samenvoeging van smart industry en circulariteit. Smart industry is een hoge mate van inzet van robotisering, dus dat zijn machines die met elkaar kunnen communiceren. We proberen in onze fabriek manarm te produceren. De vakkracht zit in de machines. We hebben daar enige tijd geleden voor gekozen, want het is lastig om aan personeel te komen.

Inmiddels zijn we koploper op het gebied van smart industry. We hebben een machinepark staan wat in Europa in onze branche redelijk uniek is. Daarnaast richten we ons op de circulaire economie. Die heeft meerdere aspecten, niet alleen hetduurzame, maar ook het sociale vlak en alles wat daarbij komt kijken.

De tekst gaat verder onder de foto

Hoe werkt de duurzame, circulaire aanpak op sociaal gebied?

We hechten veel waarde aan onze partnerships. In de gehele keten werken we echt samen met de verschillende partners, want je kunt in een circulaire aanpak niet alleen werken. De partners zijn niet alleen de klanten, ook de leveranciers en sociale partners, zoals de sociale werkplaats uit de omgeving.

De middengroep die we vroeger hadden: de mensen die een vakopleiding hadden, die groep is er bijna niet meer. Bij ons heb je door deze ontwikkeling momenteel een groep praktisch opgeleid, dat kunnen ook mensen zijn met een sociale achtergrond van diverse pluimages en juist hoogopgeleiden mensen die bezig zijn met o.a. de programmering van de machines. De technische groep is steeds meer van belang door de ontwikkeling op gebied van robotisering.

Welke ontwikkelingen zien jullie verder in jullie bedrijf op gebied van robotisering?

Er wordt steeds meer data vergaard doordat er ook meer wordt geautomatiseerd. Daardoor hebben we ook vrij veel jonge mensen in ons team. Zij vinden het leuk om met al die data te spelen, ze hebben de kennis en kunde om dat te doen. Het gehele deel van de digitalisering is iets wat ons onderscheid van eigenlijk een ‘normaal staalbedrijf’, want we zijn eigenlijk ‘maar’ een staalbedrijf. We pakken het alleen compleet anders aan.

Hoe draagt Brink bij aan de economische ontwikkeling van Drenthe, en welke impact heeft het bedrijf op de lokale gemeenschap en werkgelegenheid?

Bij ons is het met name beperkt tot het sociale aspect, dus de werknemers. We proberen te werken met lokale leveranciers als die er zijn en dat proberen combineren met sociale partners uit de regio. We hebben een aantal klanten die uit Drenthe komen, maar we hebben meer klanten van buiten Drenthe. We zijn met onze diensten niet echt lokaal georiënteerd, maar meer nationaal en internationaal. Als je dan ook kijkt naar de impact die we hebben op lokale gemeenschappen is dat een kennisexport naar Australië.

Wat hield de kennisexport naar Australië in?

Om de circulaire economie te promoten in Australië ging een delegatie van de overheid naar het land toe. Dat zag ik via een relatie voorbij komen. Toen had ik bedacht: ‘Hé, dat is wel mooi want ik maak afvalbakken en die wil ik eigenlijk best wel in Australië verkopen, maar om nou die afvalbakken te transporteren naar Australië is natuurlijk zonde en niet duurzaam. Dat is heel veel lucht, dus had ik bedacht: ‘Als ik dat nou eens lokaal laat maken’: dus ik  deel mijn kennis en kunde, ga een licentieovereenkomst aan met een soortgelijk Brink bedrijf in Australië die kan dan die producten daar maken en die kan dan daar verkopen. Via de ambassade ben ik in contact gekomen met lokale organisaties die bezig zijn met duurzaamheid. Uiteindelijk ben ik terechtgekomen bij een partij net zoals Brink. Zij maken en verkopen inmiddels onze afvalbakken in Australië. Dat was eigenlijk het eerste circulaire succes van Nederland in Australië.

Wat zijn jullie toekomstplannen, vooral met betrekking tot duurzaamheid en innovatie?

We blijven ons volledig richten op innovatie en duurzaamheid. We willen onze processen verder automatiseren en onze positie als koploper op het gebied van slimme industrie  verder versterken en uitbreiden. Daarbij blijft duurzaamheid een kernwaarde voor ons, en we zullen daarbij altijd blijven streven naar een circulaire productie.

Wil je meer lezen over Brink? Neem een kijkje op hun website.