5 tips van Robert van Büseck

5 tips van Robert van Büseck

De Stichting Drentse Onderneming van het Jaar biedt ondernemingen een podium en maakt lessen en inzichten van deze organisaties inzichtelijk. Het doel? Praktische tips delen met Drentse ondernemingen waarmee zij direct aan de slag kunnen, met een bloeiend ondernemersklimaat als gevolg. Deze keer hebben we het voorrecht om Robert van Büseck van de Olijslager Groep, een groothandel met 25 locaties in Noord-Nederland, het podium te geven. Hij deelt met ons vijf praktische tips die je direct kunt toepassen om jouw organisatie te versterken.

  1. Wees je bewust van het doel van je onderneming

Een heldere visie is van groot belang, maar laat je er niet te veel door leiden of zelfs frustreren. Het is essentieel om regelmatig te reflecteren op wat je doet en waarom je het doet. Als je een bepaald doel niet meteen bereikt, betekent dat niet dat je gefaald hebt. Geniet van de stappen die je wel hebt gezet en wees bereid om je doelen aan te passen. Dit kan je leiden naar nieuwe en onverwachte kansen. Laat het ondernemerschap ook een beetje ‘overkomen’.

  1. Stimuleer, faciliteer en investeer in de ontwikkeling van medewerkers

Je medewerkers zijn de ruggengraat van je organisatie. Het is cruciaal dat zij de mogelijkheid krijgen om zich verder te ontwikkelen en hun toegevoegde waarde kennen. Investeer daarom in hun kennis en vaardigheden. Als zowel jij als je medewerkers merken dat er geen wederzijdse toegevoegde waarde meer is, wees dan niet bang om afscheid te nemen. Belangrijk is dat dit proces respectvol verloopt, met nazorg en begeleiding.

  1. Zorg dat je in control bent

Controle over je bedrijf is gebaseerd op betrouwbare en actuele gegevens. Zorg ervoor dat cruciale posities binnen je organisatie worden ingevuld door vertrouwde, capabele personen die verantwoordelijkheid nemen. In control zijn betekent niet dat je alles zelf moet controleren. Doe je dat wel, stop daar dan acuut mee! Je zult merken dat je bedrijf daardoor zal groeien.

  1. Wijs nooit naar een ander

Als ondernemer ben jij uiteindelijk verantwoordelijk voor de resultaten, zowel positief als negatief. Neem altijd verantwoordelijkheid voor je beslissingen en sta achter je bedrijf, zowel tegenover de buitenwereld als je medewerkers. Het verdienen van respect gaat hand in hand met kwetsbaarheid, het erkennen van je fouten en tekortkomingen.

  1. Organiseer kritische massa om je heen

Succes en tegenslagen kunnen je soms verblinden. Daarom is het essentieel om mensen om je heen te hebben die eerlijk en oprecht zijn. Ze moeten in staat zijn om je een spiegel voor te houden, naar je te luisteren en je zowel opbouwende kritiek als moed te geven. Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals een Raad van Advies, Raad van Commissarissen, mede-ondernemers of vrienden. Kies de vorm die het beste bij jou en je bedrijf past.

Robert van Büseck benadrukt het belang van een heldere visie, de kracht van investeren in medewerkers, effectieve controle, verantwoordelijkheid nemen en het omringen van jezelf met de juiste mensen. Welke tip vind jij het meest waardevol en ga je meenemen?