5 tips van Marco de Jong

5 tips van Marco de Jong

De Stichting Drentse Onderneming van het Jaar biedt ondernemingen een podium en maakt lessen en inzichten van deze organisaties inzichtelijk. Het doel? Praktische tips delen met Drentse ondernemingen waarmee zij direct aan de slag kunnen, met een bloeiend ondernemersklimaat als gevolg. Deze keer hebben we het voorrecht om Marco de Jong van NOM het podium te geven. Hij deelt met ons vijf praktische tips die je direct kunt toepassen om jouw organisatie te versterken.

 1. De weg naar groei
  Marco legt de nadruk op kwetsbaarheid in het ondernemerschap. Het erkennen van je zwakke punten is de eerste stap naar groei. Als ondernemer én als mens is het cruciaal om te weten waar je minder sterk in bent. Dit opent de deur naar samenwerking en versterking. Wees niet bang om hulp te zoeken waar nodig, want dit toont leiderschap en draagt bij aan een veerkrachtige organisatie.
 1. Een doordachte koers
  De basis van je ondernemersambitie begrijpen is van onschatbare waarde, volgens Marco. Wat drijft jou? Wanneer wordt “groot” te groot? Het vinden van een balans tussen mondiaal denken en lokale verankering is van cruciaal belang. Definieer je doelen helder en wees doordacht over de schaal waarop je wilt groeien. Dit zal je helpen om gefocust en effectief te blijven.
 1. Creëer waarde voor regio en wereld
  Het is niet voldoende om alleen economische waarde te creëren; je moet ook waarde toevoegen aan je regio en de wereld. Denk na over de impact van je onderneming op beide niveaus. Draagt jouw organisatie bij aan lokale groei en wereldwijde transities die de wereld sterker maken? Dit perspectief zal niet alleen je organisatie versterken, maar ook een positieve invloed hebben op de maatschappij.
 1. Ondernemers als scheppers van mogelijkheden
  Marco de Jong ziet ondernemers als ‘scheppers’ van kansen, waarde en oplossingen. Dit perspectief gaat verder dan alleen zakelijke activiteiten. Sta stil bij de impact die je hebt op je werknemers, klanten en gemeenschap. Door een positieve verandering teweeg te brengen, geef je betekenis aan je organisatie en inspireer je anderen om hetzelfde te doen.
 1. Voortdurende groei en delen van wijsheid
  Marco moedigt voortdurende groei en kennisdeling aan. Als ondernemers zijn we nooit uitgeleerd. Blijf jezelf uitdagen, zoek naar nieuwe manieren om te innoveren en deel je wijsheid met anderen. Dit versterkt niet alleen jouw organisatie, maar ook de bredere ondernemersgemeenschap.

Door kwetsbaarheid, bewuste ambities, waardecreatie en voortdurende groei na te streven, kunnen we niet alleen onze eigen organisaties versterken, maar ook bijdragen aan een bloeiend ondernemersklimaat in onze regio. Hoe zie jij dat?

Jouw ondernemersdromen naar een volgend niveau brengen? Ontdek wat NOM voor jou kan betekenen.