Jurylid in de schijnwerper | Henk Brink

‘Met een verkiezing als deze halen we parels van bedrijven naar boven’

– Henk Brink, Erevoorzitter jury, Gedeputeerde Economische Zaken van de Provincie Drenthe

In deze rubriek zetten we een van de juryleden in de schijnwerpers. Met in dit deel: Henk Brink, Erevoorzitter van de jury. Als Gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Drenthe, weet hij alles over ondernemen in onze provincie. Welk belang ziet Dhr. Brink in het verkiezen van een onderneming van het jaar? Wat houdt ‘vernieuwend leiderschap’ in voor hem? En welke tip geeft hij mee aan de finalisten? 

Wat betekent de titel ‘Drentse Onderneming van het Jaar’ voor u?

Ik zie de titel ‘Drentse Onderneming van het Jaar’ echt als een bekroning voor een bedrijf en al haar mensen. De titel staat voor erkenning voor dat wat zij doen en betekenen voor onze provincie. Dat geldt overigens niet alleen voor de winnaar van de titel, maar voor álle nominaties. Onze provincie kent prachtige bedrijven en ik denk dat het gros van onze inwoners geen besef heeft van de hoeveelheid parels die onze regio kent. Met een verkiezing als deze halen we die parels naar boven, zodat ze de aandacht krijgen die zij verdienen. Dat is ontzettend waardevol.

Zien ondernemingen dat zelf ook zo?

Jazeker. Daar waar bedrijven in het begin van het traject vaak wat aarzelend zijn vanwege de enorm grote concurrentie, zie je het fanatisme tijdens het verloop van het traject toenemen. Want eenmaal de nominatieronde doorgekomen, is er opeens het besef dat het om een rij prachtbedrijven gaat. Dat zorgt natuurlijk voor de nodige trots bij die bedrijven; zij zien ook dat er een selectie van honderd naar tien naar drie plaatsvindt. Je voelt ook echt het onderlinge respect tussen die bedrijven. En des te meer krachtige ondernemingen er zijn, des te mooier en bijzonderder de winst uiteindelijk voor de mensen van zo’n bedrijf voelt.

Wat maakt die ondernemingen in de top zo krachtig?

De wereld verandert in rap tempo. We zoeken naar de ondernemer die het best inspeelt op die veranderingen en die zijn bedrijf en vooral ook de medewerkers optimaal laat functioneren in zo’n wereld. Daarbij naar de toekomst kijkend. Daaruit blijkt nieuw leiderschap. Een voorbeeld: in het verleden was het heel gebruikelijk om veertig uur per week te werken; nu zie je de tendens dat mensen graag in deeltijd willen werken. De vraag is dan niet of je als ondernemer op die verandering zit te wachten, maar hoe je er op inspeelt. En zo geldt dat voor iedere mogelijke ontwikkeling in de wereld en de maatschappij. In die zin is er geen blauwdruk voor ‘nieuw leiderschap’. Ieder bedrijf heeft zijn eigen kwaliteiten en doelen – of dat nu verduurzaming, groene economie, innovatie, digitalisering, participatie of een combinatie van zaken is. Wat mij betreft is het heel divers.

Er zijn en waren de afgelopen jaren impactvolle omstandigheden voor veel ondernemers…

Speelt dat een rol voor de jury in de beoordeling?

Dat is een lastige. Aan de ene kant zeg ik: zoals de beste fietser tevoorschijn komt bij tegenwind, komt de beste ondernemer boven in de moeilijkste tijd. Want bij belemmerende factoren moet je innovatief zijn, sturing geven en scherpstellen. Dat zie je ook zeker terug in de verhalen van onze genomineerden. Maar ik besef ook: je kunt nog zo’n goede ondernemer zijn, als je bedrijf tijdens een lockdown gesloten wordt dan kun je vrij weinig – hoe creatief jouw leiderschap ook is. Je kunt hooguit wat andere zaken oppakken. Als provincie proberen we zeker te ondersteunen in dit soort situaties en naast onze bedrijven te staan met faciliterende trajecten, subsidies en praktische ondersteuning. Zoals ook nu met de huidige hoge energiekosten. Het is heel belangrijk om daar bovenop te zitten. We helpen bedrijven graag in hoe het zuiniger, slimmer en efficiënter kan. En zo faciliteren we als provincie ook met het oprichten van een IT Hub in Hoogeveen voor digitalisering en zijn we bezig met de Greenwise Campus in Emmen.

Hebben die zaken ook effect op het imago van Drenthe als provincie om je te vestigen met je bedrijf?

Er zijn natuurlijk heel veel mooie plekken in Nederland waar je kunt ondernemen, maar onze ondernemingen laten zien dat hier letterlijk de ruimte is. De bedrijven die tot de top behoren dienen dan ook echt als ambassadeur van onze provincie en zetten Drenthe op de kaart. Het is hier goed ondernemen, er heerst een hoog arbeidsethos onder de mensen, de grond is relatief goedkoop, we hebben een meer dan goede bereikbaarheid en het is ook nog eens fantastisch wonen in deze omgeving. We zien dat de provincie heel erg aantrekt, en horen positieve geluiden van de mensen die vanuit uit de Randstad hierheen verhuizen. Dat snap ik wel. Waar kun je beter met je bedrijf en gezin naartoe gaan als naar onze provincie?

Welke tip wil je meegeven aan de drie finalisten?

Er zijn kansen genoeg in de wereld en elk bedrijf heeft weer zijn eigen kwaliteiten. Iedereen kan op zijn manier het verschil maken en daar kijk ik als jurylid naar. Ik kijk daarbij niet op disciplineniveau, maar meer allround. Dus laat zien wat je doet, hoe je het doet en hoe je met je mensen omgaat. Doe vooral waar je goed in bent en blijf bij jezelf in alles wat je doet. Dan heb je mijn waardering.