5 tips van Bert Nannen, HLB Nannen

5 tips van Bert Nannen, HLB Nannen

De Stichting Drentse Onderneming van het Jaar biedt top ondernemingen een podium en maakt lessen en inzichten van deze organisaties inzichtelijk. Het doel? Praktische tips delen met Drentse ondernemingen waardoor jij direct aan de slag kan om je onderneming te versterken, met een bloeiend ondernemersklimaat als gevolg. Deze week geeft partner én fiscalist Bert Nannen van HLB Nannen 5 tips om je onderneming te versterken. Bert Nannen is tevens jurylid van de Drentse Onderneming van het Jaar.

  1. Om te beginnen is het essentieel om doelen te stellen als onderneming. Waar wil je naartoe de komende jaren en hoe ga je dat realiseren? Welk type klant wil je bedienen en hoe ga je deze klant bereiken? Wij hebben, inmiddels enkele jaren geleden, de keuze gemaakt om een sterkere positie in het grotere en veelal internationaal werkende MKB te bereiken. Van oudsher werken wij met name voor in het Noorden gevestigde familiebedrijven. Deze keuze hebben wij gemaakt vanuit de onderbouwing dat wij hier, met onze accountants en fiscalisten, een grote toegevoegde waarde leveren met onze diensten. Door dit, naast intern, ook extern helder te communiceren, trek je deze klantgroep naar je toe. Tevens heeft deze keuze ook een positieve invloed gehad op het aantrekken (en opleiden) van medewerkers. Dit is een belangrijke reden geweest dat we, ook nu nog steeds, in dit segment een sterke groei doormaken.
  2. Ontwikkelingen gaan razendsnel, met het risico van achterstand en bedrijfsblindheid. Trek geregeld nieuwe jonge mensen aan die kritische vragen durven te stellen over de huidige bedrijfsvoering en met een frisse blik naar de werkwijze van de onderneming kijken. Door deze jonge mensen aan waardevolle ervaren medewerkers te koppelen ontstaan er nieuwe ideeën en oplossingsrichtingen waardoor het bedrijf up to date blijft.
  3. Goede medewerkers zijn lastig te binden en te behouden. Alleen een goed salaris aanbieden is niet de juiste trigger. Geld alleen maakt niet gelukkig. Waardering en persoonlijke groei zijn net zo belangrijk. Een prettige werksfeer met een goede werk-privé balans, voldoende mogelijkheid voor sociale contacten en vooral de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling zijn erg belangrijk.
  4. Zorg dat je meet en weet of je “on-track” bent met de onderneming. Dat kan alleen als je administratie up to date is, waardoor je over betrouwbare managementinformatie beschikt. Hier zijn prachtige tools voor beschikbaar. Wij gebruiken Visionplanner in combinatie met Exact Online. Hiermee kunnen wij in één oogopslag zien waar het goed (of fout) gaat in de onderneming en kan het management tijdig bijsturen waar nodig. En dit kan, met deze online tools, ook nog eens vanaf elke plek op de wereld. Als er maar internet is…
  5. En tenslotte, vertel datgene wat je te bieden hebt als onderneming aan de buitenwereld! Vertel dit via de offline én online kanalen. Offline vertel jij jouw verhaal aan jouw zorgvuldig opgebouwde netwerk. En online vertel jij jouw verhaal via interessante content op social media en via een inhoudelijk sterke website. In dit verhaal komt duidelijk naar voren wat jouw onderneming te bieden heeft, aan wie de diensten of producten worden aangeboden en waar het bedrijf voor staat. Wij bedienen met HLB Nannen veel klanten in Drenthe en ook als lid van de jury van de Drentse Onderneming van het Jaar heb ik kennis mogen maken met prachtige Drentse ondernemingen. Van veel Drentse ondernemingen had ik nog nooit gehoord. Ik zeg dan ook graag tegen Drentse ondernemingen in zijn algemeenheid; durf jezelf te laten zien. Begin met het optimaliseren van de website, waarmee je echt duidelijk maakt waarom men voor jou zou moeten kiezen. You never get a second change to make a first impression.

Ben jij ook geholpen met deze tips? Geïnspireerd geraakt? Wij wensen jou veel succes met het versterken van jouw onderneming.