Finalisten in de schijnwerpers | Fuhler Loon- en Verhuurbedrijf

‘Wij proberen echt te sturen op verduurzaming.’ Bert Fuhler, directeur Fuhler Loon- en Verhuurbedrijf Emmen

In dit drieluik lichten we de finalisten voor de Drentse Onderneming van het Jaar 2021 uit. Ondernemingen in de top die net uitsteken boven de rest. Met vandaag in de schijnwerpers: Fuhler Loon- en Verhuurbedrijf uit Emmen. We gaan in gesprek met directeur Bert Fuhler. Wie zijn ze? Wat doen ze en waar staan ze voor? En vooral: waarom denkt Bert dat hún organisatie fit is voor de toekomst?

Gefeliciteerd met jullie finaleplek!
Hoe voelt het om als onderneming tot de top van Drenthe te behoren?

Dat voelt natuurlijk heel goed. Het is echt mooi dat we in de finale staan. Ik merk heel veel positieve reacties hier binnen ons bedrijf, onder het personeel, maar ook bij onze opdrachtgevers. Die reacties doen ons wel positief verbazen. We hebben ook veel opdrachtgevers in Brabant, Amsterdam, België… de reacties komen echt uit alle omstreken. Heel eerlijk: dat doet je wel wat!

Wie zijn jullie precies en wat doen jullie als bedrijf?

Wij zijn een van oudsher agrarisch loonbedrijf dat zich flink heeft doorontwikkeld. Nog steeds zijn we als loonbedrijf actief in de regio, maar daarnaast doen we grondverzet- en wegenbouwprojecten in Groningen, Friesland en Drenthe. Ook recycling valt binnen ons takenpakket, zowel groen als grijs, door heel Nederland, Duitsland en België. Onze recycling-gedachte ‘zuinig omgaan met grondstoffen en energie’ brengen we daarbij echt in de praktijk. Daarnaast voeren we grote landschaps-/natuurprojecten uit, in verschillende soorten en maten. Zo hebben we ons onder andere verbonden aan de aanleg van dierentuin Wildlands in Emmen en het ontwikkelen van de Muur van Emmen.

Wat is jullie onderscheidende kracht waarmee jullie de jury wisten te overtuigen?

Ha, ik durf natuurlijk niet te zeggen wat de jury geboeid heeft aan mijn pitch van twee minuten, maar ik denk wel dat ik duidelijk heb weten te maken wat voor bedrijf wij zijn en waar we voor staan. En daarin zijn drie termen leidend: duurzaamheid, innovatie en oplossingsgerichtheid. We bestaan natuurlijk al lang als bedrijf en hebben door de jaren heen flink geïnvesteerd in mensen en in machines. Dat doen we vooral creatief. Samen met onze opdrachtgevers willen we in oplossingen denken in plaats van problemen. En daarbovenop zoeken we écht naar het benutten van kansen voor onze opdrachtgevers.

Hoe vertaalt zich dat door in de praktijk?

We hebben veel opdrachtgevers die al heel lang een relatie met ons hebben. Dat doen ze natuurlijk niet alleen omdat wij bepaalde machines verhuren. Het meedenken en de continuïteit worden echt gewaardeerd. We streven naar maximale verlaging van milieubelasting en CO2-uitstoot, maar beseffen ook dat kostenbewustzijn belangrijk is. We hebben al vaak aangetoond dat je met bepaalde machines en processen heel milieuvriendelijk kunt zijn, maar tegelijk ook minder kosten maakt. Dat is heel waardevol voor onze partners. Zo kunnen we echt op verduurzaming sturen. Ik zit bijvoorbeeld nét in overleg met Shell en de Nederlandse Gasunie om te kijken hoe we grootverbruikers hun werk op waterstof kunnen laten doen. Dan moet je wel innovatief zijn en probleemoplossend denken.

Blijkt daaruit ook dat jullie echt ‘fit voor de toekomst’ zijn?

Wij geloven in de toekomst van machines op waterstof. Een van onze speerpunten is dat we de komende jaren zes miljoen liter brandstof omzetten naar elektriciteit of waterstof aangedreven machines. Daarom blijven we continu investeren in en bouwen aan machines – ons machinepark continu door ontwikkelen. Denk aan hybride vrachtwagens en waterstoftrekkers en ook de bouw van de eerste shredders op waterstof gaat van start.

Maar we bouwen natuurlijk niet alleen aan machines, we bouwen vooral aan relaties. Dat zie je in  ons personeelsbeleid: we hebben een mooie mix in leeftijdsopbouw waar we heel trots op zijn. We zien dat de maatschappij verandert en wij veranderen mee. We doen veel in het opleiden, begeleiden en trainen van onze mensen. Zodat we met z’n allen fit voor de toekomst zijn én blijven!

Meer informatie over Fuhler Loon- en Verhuurbedrijf? Neem een kijkje op de website.