Ludo Mennes aan het woord

Ludo Mennes aan het woord

De voorbereidingen voor de Drentse Onderneming van het Jaar 2022 zijn in volle gang! Vanaf nu is het mogelijk om een onderneming voor deze titel aan te dragen. Maar waarom zou je iemand aandragen? Waar wordt een onderneming op getoetst en wanneer maak je een goede kans? Ludo Mennes, voorzitter van de jury en Directeur Coöperatieve Rabobank, vertelt je er alles over in zijn blog.  

Ludo, sinds wanneer ben je voorzitter/jurylid en hoe is dat zo gekomen? En wat is voor jou de reden om jurylid te worden?  

Ik ben voorzitter en jurylid sinds 2019, waarbij ik mijn collega Erik Zwart heb opgevolgd. Rabobank is al jaren betrokken als sponsor omdat wij het ondernemerschap een warm hart toedragen. Zelf heb ik grote bewondering voor ondernemers, dat is voor mij een persoonlijke reden geweest om ‘ja’ te zeggen tegen deze functie. Als voormalig ZZP-er ben ik onder de indruk van hun creativiteit en veerkracht, het denken in termen van kansen en mogelijkheden. Drenthe heeft prachtige ondernemingen en als ik een steentje kan bijdragen om deze wat nadrukkelijker in de etalage te zetten dan doe ik dit graag!

Wat is jouw functie binnen de jury? Waar toets jij de inzendingen op en wat vind jij daarin het belangrijkste?

Binnen de jury mag ik de rol van voorzitter vervullen en ben ik met name de smeerolie in het team. Denk hierbij onder meer aan de onderlinge communicatie, de afstemming met het bestuur en de provincie, het vergroten van de betrokkenheid bij de stichting en de prijs. Maar ik zorg ook voor de opvolging van juryleden binnen het team en het uitzetten van de tijdslijnen. Ieder jaar evalueren wij uitgebreid en kijken wij wat we voor de komende editie weer beter kunnen doen. Een mooi voorbeeld hiervan is het juryrapport wat voorheen alleen werd geschreven voor de winnaar en sinds de vorige editie voor alle finalisten.

Belangrijk bij de inzendingen vind ik de motivatie om mee te doen en de redenen waarom het betreffende bedrijf zichzelf of iemand het bedrijf de prijs gunt. Dit vraagt om uit je comfortzone te stappen, iets van trots te etaleren en tegelijkertijd kritisch naar je bedrijf en functioneren te kijken. In het Noorden zijn wij vaak wat bescheiden en dat is naar mijn mening niet terecht!

Daarnaast valt het me op dat de websites van bedrijven, toch vaak het eerste visitekaartje, nog wel verbetering en aandacht behoeven. Een scherpe blik levert vaak interessante inzichten op over de elementen die wij meewegen in de nominatie. Het gaat uiteraard niet om de prijs, maar vooral over het feit dat bedrijven goed nadenken waar ze nog verder in kunnen groeien.

Waar wordt een onderneming op getoetst als ze worden voorgedragen aan de jury? 

Zoals al aangegeven is de motivatie van voordracht belangrijk. Daarnaast vormt de website de eerste toegang tot het bedrijf. Deze moet actueel en aansprekend zijn om potentiële klanten te lokken en te overtuigen. Hier is de volledige lijst van punten te vinden. Maar denk vooral aan elementen als financiële bedrijfsvoering, maatschappelijk ondernemen, strategische visie, personeelsbeleid en verduurzaming.

Wat betekent voor jou de titel ‘Drentse Onderneming van het Jaar’? En wat draagt deze titel bij aan Drenthe? 

Voor mij betekent het in eerste plaats een erkenning voor de kwaliteit van het gehele bedrijf. Niet alleen de ondernemer, maar het totale plaatje maakt dat een bedrijf wint en behoort tot de top van de ondernemingen in Drenthe. Vanuit die erkenning is er trots en deze mag wat mij betreft breedschalig geëtaleerd worden. De prijs an sich levert exposure op en uiteraard de eeuwige roem.

Mijn persoonlijke motivatie ligt in het verder uitbouwen van de bekendheid en erkenning van deze prijs; als iets wat je heel graag wilt winnen vanwege de bekendheid en brede gedragenheid in alle geledingen van het bedrijfsleven en daarbuiten. Als in ondernemend en bestuurlijk Drenthe rondzingt dat je als onderneming deze prijs graag wilt winnen vanwege de bekendheid en positieve exposure dan ben ik een blij mens. We zijn wat mij betreft goed op weg!

Voor Drenthe betekent het een manier om de bredere kwaliteit van de provincie te laten zien. Drenthe staat veelal bekend vanwege de vrijetijdsbesteding en prachtige natuur. Maar er gebeurt zoveel meer! De bedrijvigheid en de kwaliteit van het ondernemerschap zijn groot en dit verdient de juiste aandacht.

Wat dragen jullie zelf bij als Rabobank in Drenthe?

Ik denk dat de rol van de Rabobank als bancaire instelling bekend is. Wij proberen vanuit onze coöperatieve waarden dichtbij en betrokken te zijn bij de lokale gemeenschappen zowel voor particuliere klanten als ondernemingen. Overigens best een hele uitdaging om met alle veranderingen en de coronacrisis hier invulling aan te geven, tegelijkertijd ook juist heel mooi om dit in deze tijden te mogen doen!

Ik vind het interessant om te melden dat wij ons als organisatie inzetten om op een aantal grote transities rondom verduurzaming en energietransitie ons werkgebied verder te helpen middels de inzet van kennis, netwerken en financieringscapaciteit. Ik heb collega’s die hier fulltime mee bezig zijn om verbindingen te leggen om samenwerkingen te initiëren, ondersteunen en te versnellen! Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verduurzamen van bedrijven en de transitie van fossiele brandstoffen naar zon- en windenergie en waterstof.

Heb jij tips voor ondernemingen die meedoen aan de verkiezing van Drentse Onderneming van het Jaar? Waar moeten ondernemingen op letten als ze een goede kans willen maken? 

Een up-to-date website die de kwaliteiten van een bedrijf goed weergeeft en aandacht besteed aan de sterke elementen van het bedrijf, zoals de bedrijfsactiviteiten, verduurzamingselementen, aandacht voor personeel en maatschappelijke betrokkenheid. Breng goed naar voren waar de kwaliteiten van het bedrijf liggen en breng dit naar buiten. Waarin onderscheidt het zich?

Het draait expliciet niet om de ondernemer zelf, maar om de totale onderneming. De medewerkers vormen hierbij een belangrijke schakel. Denk goed na in welke mate de medewerkers betrokken zijn en centraal staan in het bedrijf. Wat mij opvalt is dat bedrijven die de prijs hebben gewonnen altijd uitblinken in de betrokkenheid van het totale team!