Winnaar in de schijnwerper | Fuhler Loon- en Verhuurbedrijf Emmen

‘Het is vooral een heel leerzaam traject geweest.’

Winnaar Bert Fuhler, directeur Fuhler Loon- en Verhuurbedrijf Emmen.

In november 2021 was het zover: de finale van Drentse Onderneming van het Jaar 2021. Vanaf de onthulling mag Fuhler Loon en Verhuur BV uit Emmen zich dé Drentse Onderneming van het Jaar noemen. In dit gesprek met directeur Bert Fuhler blikken we terug op het voor hem enerverende traject, komen we erachter hoe het nu met het bedrijf gaat en geeft hij een mooi advies mee voor andere ondernemers uit de regio.

Bert, gefeliciteerd met de winst!
Hoe gaat het nu met jullie, ruim twee maanden later?

Bedankt! Het gaat heel goed met ons. We hebben zóveel positieve reacties en felicitaties uit onze omgeving gehad – en dat gaat nog steeds door. Van familie, van vrienden, van collega’s, van bedrijfsrelaties. Maar zelfs van onbekenden krijgen we aandacht. Op sociale media gebeurt er van alles en ook de mond-op-mondreclame lijkt volledig ‘aan’ te staan. Het is echt een soort sneeuwbaleffect.

Je merkt ook veel trots onder je personeel. Wat doet dat met jou als eigenaar zijnde?

De bedrijfstrots onder ons personeel is zo duidelijk voelbaar. Dat roert mij oprecht. Helemaal het feit dat iedereen die trots ook weer deelt in eigen kring. Kijk, ik weet dat er in ons bedrijf een grote betrokkenheid is onder de mensen; dat er een bepaalde trots heerst over onze machines en op het werk dat we leveren. Maar pas op het moment dat je zo’n prijs wint en je merkt dat het écht leeft bij iedereen, besef je hoe mooi dat is. En dan heb ik het niet alleen over huidige medewerkers, maar ook over een groot aantal mensen dat al gepensioneerd is. Ook zij hebben meegebouwd aan dit bedrijf en mede daardoor zijn wij nu op het punt dat we deze prijs mochten winnen. Dan kun je als directeur alleen maar heel dankbaar zijn.

Hoe heb je het traject van de verkiezing ervaren?

In een woord? Móói. Natuurlijk vond ik het ook spannend. Vanaf de eerste keer dat je kennismaakt met andere genomineerden tot het moment dat de aftelklok tijdens de finale gaat lopen. Maar het was vooral ook een heel leerzaam traject; het maakt dat je echt goed nadenkt over je bedrijf door de vragen die je voorgeschoteld krijgt. Je wilt natuurlijk graag winnen, maar je ziet dat je strijdt met andere prachtige bedrijven. Dat zet je aan het denken: waar zou op gelet worden? Waar maken wij het verschil? Onderling zijn er ook mooie relaties ontstaan. Zo’n verkiezing verbindt bedrijven met elkaar – een mooie bijkomstigheid. Want ook daar put je weer inspiratie uit voor de toekomst.

Door de coronamaatregelen was er dit jaar wel sprake van een heel andersoortig event…

Het is bewonderingswaardig hoe de hele verkiezing georganiseerd was, zeker in coronatijd.  Jammer natuurlijk dat de finaleavond geen live event kon zijn. Het liefst wil je op zo’n avond je hele team om je heen hebben staan, samen met je familie. Om dan ‘alleen’ het bedrijf te vertegenwoordigen, dat voelt bijna als te veel eer. Maar aan die maatregelen kan niemand iets doen natuurlijk; daar heeft iedereen last van. En de oplossing van deze studio-opname zat ook heel vernuftig in elkaar. Gelukkig bleek er achteraf nog een grote verrassing voor me te zijn: mijn neef Michel stond ineens voor mijn neus met facetime aan. Het bleek dat heel veel werknemers zich online hadden verzameld om alsnog samen te kunnen vieren. Dat hebben we dan ook goed gedaan!

Wat wil je meegeven aan andere ondernemers om ‘fit voor de toekomst’ te zijn?

Mijn grootste tip is: zorg dat je er lol in houdt. Dat je er plezier uithaalt. Ik besef heus dat niet elke dag een feestje is. Ondernemen is niet altijd makkelijk. Ik weet dat ondernemers veel uren moeten werken; dat er veel gebeurt in deze tijd van pandemie en ook door veranderende wet- en regelgeving. Dat maakt het soms moeilijk om te relativeren en vergt ook echt doorzettingsvermogen. Maar als ik bij ons in het bedrijf kijk, dan is het toch het plezier van mensen onderling dat het verschil maakt. Dat maakt dat je als team bestand bent tegen mindere tijden.

Is dat ook meteen de tip die je – zoals alle voorgaande winnaars – in de trofee stopt?

Ha, hartstikke leuk is dat ja, dat er allemaal briefjes van oud-winnaars in de trofee zitten met tips erop. Maar ik ga de inhoud daarvan – zoals voorgeschreven – natuurlijk niet verklappen! Dat is groot ‘winnaarsgeheim’. Maar iedereen mag natuurlijk wel meegenieten van de trofee. Die staat bij ons op de balie bij binnenkomst te pronken. Je kunt ‘m niet missen!